Vrácení vstupného na zrušené akce mohou pořadatelé odložit na rok 2022

Až na podzim roku 2022 budou moci pořadatelé zrušených kulturních akcí odložit vrácení uhrazeného vstupného na akce, které se z důvodu opatření souvisejících s pandemií onemocnění Covid-19 neuskutečnily. Navíc budou lidé moci dál žádat organizátory o poukaz na náhradní nebo odloženou akci namísto navrácení peněz. Vyplývá to z novely zákona č. 247/2020 Sb., o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 na oblast kulturních akcí, kterou – s úpravami svého Výboru pro školství a kulturu – ve středu 21. října schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR.

 

Novela mění zákon schválený už na jaře. Jejím cílem je zmírnit dopady koronavirové krize na kulturu a zabránit krachům pořadatelů uvedených akcí.

Na odklad vrácení platby za vstupné bude podle novely zákona platit takzvaná ochranná doba až do konce října 2022 místo konce října příštího roku. Zákon se bude po účinnosti novely vztahovat na kulturní akce, které se měly konat do konce září příštího roku místo letošního října.

O poukaz místo vrácení vstupného budou moci zákazníci požádat organizátory akcí do konce roku 2021 namísto března, jak bylo v původním zákonu. Voucher dostanou nejméně v hodnotě uhrazeného vstupného. Pořadatelé budou muset v ochranné době nabídnout zákazníkům náhradní nebo odloženou kulturní akci ve stejné nebo vyšší hodnotě. Také budou muset informovat předplatitele vstupného o jejich právech.

Podle normy ochranná doba skončí, jestliže pořadatel nevydá zákazníkovi poukaz do jednoho měsíce od jeho žádosti, nebo mu nenabídne náhradní kulturní akci do šesti měsíců od vydání poukazu. Náhradní akce se bude muset uskutečnit do konce října roku 2022.

Na okamžité vrácení peněz budou mít podle novely zákona č. 247/2020 Sb. nárok zdravotně postižení a nezaměstnaní lidé, těhotné ženy, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, lidé starší 65 let a samoživitelky nebo samoživitelé.

Novelu zákona ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident republiky.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP