Konec skládkování odpadu až v roce 2030, rozhodla Poslanecká sněmovna

Zvyšování poplatků za ukládání odpadu a zároveň posunutí konce skládkování odpadu až na rok 2030 schválila v pátek 18. září 2020 Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Ze Sněmovny teď norma míří do Senátu.

 

Přestože Hospodářský výbor původně navrhoval jako poslední možný rok skládkování odpadu rok 2028 a někteří z poslanců dokonce termíny dřívější, rok 2024, resp. 2027, Sněmovna nakonec schválila rok 2030.

Ministr životního prostředí Mgr. Richard Brabec k tomu uvedl, že se k návrhu nového zákona o odpadech vyjadřovaly stovky lidí z různých zájmových skupin. „Není možné všechny zájmy vyřešit a všechny potěšit, protože mnohé ty zájmy jsou zcela antagonistické. Jsou skupiny, které by rády ukončily skládkování v roce 3227, jsou skupiny, které by to rády udělaly zítra odpoledne, a mezi tím je nějaká realita,“ zdůraznil ministr Brabec.

Podle poslance Mgr. Ivana Adamce by se mělo “pospíchat pomalu“, protože „skládky chceme zavřít, spalovny nepostavíme a recyklovat to neumíme. A další věc je to, co s tím odpadem budeme nakonec dělat.“

Předloha normy má zavést motivační nástroje pro obce, které budou plnit průběžné požadavky na míru třídění komunálního odpadu. V souvislosti s tím poslanci schválili pozměňovací návrh, který umožní ukládat část odpadu na skládku za nynějších 500 korun za tunu. Příští rok by to bylo 200 kilogramů na obyvatele, přičemž by se postupně váha snižovala, až na 120 kilogramů v roce 2029. Nad tuto hmotnost by poplatek činil v roce 2021 800 korun za tunu odpadu a každý rok by rostl, až na 1850 korun za tunu v roce 2029. Úprava by tak zmírňovala dopady růstu poplatku za ukládání odpadů na obce a nepřímo na jejich obyvatele a motivovala by je k výraznému zlepšení třídění.

Zákon také navrhuje možnost nabízet občanům i jiné způsoby třídění, kupříkladu systém PAYT, kdy by se svoz účtoval podle množství odpadu, podle jeho hmotnosti nebo objemu, případně v jejich kombinaci.

Sněmovna naopak odmítla zavedení poplatků za spalování odpadu nebo omezení dovozu odpadu do spaloven ze zahraničí. Ve vládní předloze ale upravila proces odvádění poplatku za skládkování – ten má dál vybírat a odvádět provozovatel skládky.

S novým odpadovým zákonem by se mohla zvýšit maximální hranice poplatku, který vybírají za odpad obce od svých obyvatel – ten v současné době může činit až 1000 korun ročně, nově by to mohlo být 1200 korun.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP