Prezident Zeman vysoudil omluvu za nepravdivá tvrzení o rakovině

Bývalý radní městské části Brno-střed Svatopluk Bartík se musí omluvit prezidentu Miloši Zemanovi za výroky, že má Miloš Zeman rakovinu. Rozhodl o tom Městský

Bývalý radní městské části Brno-střed Svatopluk Bartík se musí omluvit prezidentu Miloši Zemanovi za výroky, že má Miloš Zeman rakovinu. Rozhodl o tom Městský soud v Brně, podle kterého to bylo nepravdivé tvrzení. Exradní zároveň musí zaplatit prezidentovi 250 000 korun. Prezidentská kancelář požadovala omluvu a pět milionů. Svatopluk Bartík tvrzení o rakovině napsal na sociální síť facebook před prezidentskými volbami, ve kterých Miloš Zeman obhajoval mandát. 

Soudce JUDr. Radek Malenovský uvedl, že Bartík musí do tří dnů zaslat prezidentu Zemanovi doporučený dopis ve znění, že se omlouvá za újmu způsobenou na jeho důstojnosti, vážnosti, cti a soukromí způsobenou tím, že na svém profilu zveřejnil 7. listopadu 2017 nepravdivé informace. Žalovaný je navíc povinen žalobci zaplatit 250 000 korun do 15 dnů od právní moci rozsudku a náklady řízení.

Prezidentův advokát JUDr. Marek Nespala uvedl, že věc byla projektem politického podnikatele, který nevyšel. „Rakovina byla v celém rozsah vyvrácena,“ uvedl a ve svém odůvodnění to napsal i soudce.

Bývalý radní Bartík koncem roku 2017 před lednovými volbami prezidenta napsal na facebooku, že „Zeman má rakovinu, odmítá se léčit a v takovém případě mu zbývá pár měsíců života“. Později své tvrzení z webu stáhl s komentářem, že nečekal takovou negativní vlnu vůči prezidentovi, ani vůči sobě.

Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP