Zastupitelé hlavního města Prahy volají po změně vyhlášky o hazardu

V úterý 1. září 2020 doporučil Výbor pro legislativu, veřejnou správu a transparentnost Zastupitelstvu hlavního města Prahy ke schválení vyhlášku, zakazující na území metropole tzv. technické hry, tedy herní automaty a video-loterijní terminály. Jak vyplynulo z diskuse členů výboru, kasina nebudou chtít bez her fungovat, a budou se tak přesouvat za hranici Prahy, případně se hráči přesunou na internet, kde budou mimo kontrolu. Příští týden by o vyhlášce měli hlasovat členové Rady hl. m. Prahy, v případě, že ji schválí, dostane se návrh vyhlášky na program jednání zastupitelstva.

 

Radní hl. m. Prahy pro legislativu, veřejnou správu a podporu bydlení JUDr. Hana Marvanová uvedla, že nynější vyhláška, obsahující seznam adresných míst, kde mohou kasina fungovat, byla – stejně jako vyhlášky jiných měst – napadena provozovateli u Úřadu pro ochranu veřejné soutěže. Ostrava již podle ní dostala pokutu ve výši 30 milionů korun. „I když v případě Prahy zatím nepadlo rozhodnutí, je zřejmé, že v té podobě, v jaké byla schválena vyhláška v roce 2015, to neobstojí,“ řekla radní Marvanová.

Nový návrh vyhlášky má tento problém vyřešit, neboť v souladu s ní by kasina se živou hrou měla být plošně povolena, s výjimkou městských částí, které si přejí nulovou toleranci hazardu. Těch je podle předkladu 42 z celkového počtu 57. Zároveň mají být plošně zakázány technické hry, které jsou podle vedení hlavního města Prahy nejškodlivější formou hazardu. Radní Marvanová doplnila, že při přípravě nové vyhlášky se město inspirovalo u Ostravy. Dále řekla, že podle kontrol, jež provedli zaměstnanci Magistrátu, je drtivá většina údajných kasin pouze maskovanými hernami toho typu, které Praha v roce 2015 zakázala. Kasina, která podle zákona musejí mít živou hru, tuto povinnost obcházejí pomocí kol štěstí nebo stolků na kostky, u nichž však nikdo nehraje. Potvrzují to i výsledky kontrol Celní správy.

Některé městské části měly o ponechání seznamu kasin, ve kterých by mohly automaty zůstat, zájem. Podle Hany Marvanové se jim Magistrát snažil ve spolupráci s advokáty vyhovět, ale k tomu by bylo nutné zformulovat jasná pravidla pro udělení výjimky ze zákazu, která by vyhovovala jak městským částem, tak i Úřadu pro ochranu veřejné soutěže, Ministerstvu vnitra a dalším institucím. „Já to prostě neumím, i když jsem se o to opravdu s odborem snažila,“ konstatovala radní Marvanová.

Člen Zastupitelstva hl. m. Prahy Ing. Patrik Nacher k tomu řekl, že stanovení takových podmínek by nemělo být příliš problematické – podle něj může jít například o vzdálenost od škol, podlahovou plochu nebo přítomnost hotelu u kasina. Nynější návrh podle něj bude znamenat konec i těch kasin, která reálně neznamenají problém. Pravým účelem vyhlášky by mělo být především to, aby bylo město schopno rozlišit skutečná kasina od těch, která jsou de facto jen hernami.

Na jednání Výboru pro legislativu, veřejnou správu a transparentnost Zastupitelstva hl. m. Prahy vystoupili také zástupci provozovatelů kasin. Pavel Žák z Asociace kasin připustil, že hazard je negativní jev a jeho regulace je v pořádku, skutečným problémem je však podle jeho názoru on-line hazard, který není regulován. Sekretář asociace Vladimír Eichinger dodal, že samotná živá hra kasina neuživí.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP