Statistika nuda je, má však cenné…* Část III. – ČAK a „ty internety“

”Ty internety„ by někteří nejraději zakázali (někomu se to i daří), pravdou ovšem zůstává, že internet je velice dobrý sluha, ovšem strašlivě zlý pán. Česká advokátní komora si z něj udělala pomocníka, nad kterého není. Se svými členy komunikuje nejen prostřednictvím webových stránek cak.cz, ale každodenně díky zpravodajskému Advokátnímu deníku, měsíčně formou Newsů, které upozorňují na nejzajímavější akce, pořádané Komorou, 10 krát do roka téměř stostránkovým Bulletinem advokacie, který je dostupný nejen na internetu, ale většině z vás je zasílán i v tištěné podobě. Po každém zasedání představenstva ČAK advokáty informuje také  e-mailem o jeho průběhu tzv. Rychlými zprávami.  Pro komunikaci využívá od roku 2017 i Twitter @CAK_cz a pro velice úspěšný projekt Advokáti proti totalitě postavila nejen webovky, ale i facebookové stránky @AdvokatiProtiTotalite.

Z loňských statistik vyplývá, že na www.cak.cz chodí více než 362 000 návštěv měsíčně. Od zahájení provozu webových stránek v roce 2001 jejich návštěvnost vzrostla 26 krát! Nejnavštěvovanějším je Vyhledávač advokátů a koncipientů ČR, dalšími v pořadí jsou Kontakty na zaměstnance ČAK následované informacemi o Bezplatném právním poradenství.

„Webové stránky zůstávají naším základním komunikačním nástrojem. Snažíme se je neustále vylepšovat a zejména uživatelsky zpříjemňovat. Jsme si vědomi skutečnosti, že vizuál a také ´střeva´ našich webovek už nepatří k nejmodernějším. Jejich zásadní proměna je už ve stádiu příprav, ale s ohledem na citlivost a také ohromné množství dat se musí velice pečlivě připravit. Zatím proto pracujeme s tím, co máme,“ vysvětluje vedoucí odboru vnějších vztahů ČAK PhDr. Iva Chaloupková.

„Obzvlášť potěšující je pro nás rostoucí obliba našeho ročního děťátka – Advokátního deníku. Spustili jsme ho v dubnu 2019 a jeho obsah patrně zaujal: 313 082 zobrazení stránek a 129 321 návštěvníků za 9 měsíců,“ říká šéfredaktorka Advokátního deníku JUDr. Hana Rýdlová a zdůrazňuje: „Nutno podotknout, že s těmito statistikami nepochybně ještě´zamává´ Covid 19, kdy jsme vydali průměrně 12 článků denně a jejich čtenost byla velmi vysoká. Jenom v březnu jsme zveřejnili 274 příspěvků, v dubnu 203 a v květnu jich bylo 207.“

A také „zamával“. Advokátní deník v době nouzového stavu navštívilo přes 150 tisíc čtenářů. Za prvních sedm měsíců roku 2020 jich bylo více než 260 000, což je dvojnásobek loňských devíti měsíců existence. Ukázalo se, jak důležité je mít opravdu efektivní nástroj, který čtenářům přináší advokátní názory a náměty v nezkreslené a nezúžené podobě. „Jsme opravdu rádi, že AD navštěvují nejen advokáti, ale i příslušníci ostatních právnických profesí, koneckonců je autorsky otevřený i jim,“ doplňuje Chaloupková

I Twitter se ukázal jako šikovný pomocník nejen v době pandemie: V březnu 2020 jsme na tuto sociální síť přispěli 49 tweety, v nichž jsme informovali nejen advokáty o vývoji situace a jejich právních důsledcích. V loňském roce ČAK tweetovala 288x, přičemž počet našich followerů v průběhu dvanácti měsíců stoupl o necelou půltisícovku (486 nových followerů). Pro zajímavost: Jen za prvních sedm měsíců letošního roku počet našich sledujících stoupl o dalších 544.

Tweetem roku 2019 se stal ten, který informoval o návštěvě slovenské prezidentky a kolegyně-advokátky Zuzany Čaputové u Pomníku 17. listopadu 1989. Prezidentka Čaputová dokonce poskytla rozhovor zářijovému vydání Bulletinu advokacie (čtěte zde, str. 6-8). 

V seriálu „Statistika nuda je…“ již vyšlo:
Učit se, učit se, učit se

Kolik nás je a kde jsme?

Andrea Kábelová
Foto: archiv ČAK

* Pozn. pro T.N. z LN: Verš v titulku je použit s vědomím a laskavým svolením autora textu Zdeňka Svěráka.

Go to TOP