Zmocněnkyně pro lidská práva připraví návrh zákona o dětském ombudsmanovi

Vláda by měla do několika týdnů dostat návrh zákona o dětském ombudsmanovi, který by prosazoval práva dětí. V týmu by měl 50 lidí. Jeho úřad by měl po republice tři pobočky – v Praze, Brně a Ostravě. Obrysy připravované normy představila vládní zmocněnkyně pro lidská práva JUDr. Helena Válková.

Se zřízením postu počítá Úmluva o právech dítěte. V někdejším Československu začala platit v únoru 1991. Závazky při svém vzniku převzalo Česko. ČR je jednou z posledních zemí, která dětského ombudsmana nemá.

Česko dlouhodobě sklízí kritiku domácích organizací i mezinárodních institucí za vysoký počet dětí v ústavech a za roztříštěnost péče mezi několik resortů. Ochránce dětských práv by situaci a podmínky dětí v zemi pravidelně vyhodnocoval. Vydával by pak doporučení úřadům a zákonodárcům. Prověřoval by i stížnosti a domáhal se nápravy.

Ombudsmanem by se mohl stát člověk nad 30 let, který by se aspoň pět let věnoval dětské problematice. Volila by ho Sněmovna. Vybírala by z kandidátů, které by navrhl Senát a prezident. Nominovaní by museli získat pět doporučení od dětských organizací.

Vládní zmocněnkyně plánuje, že návrh zákona předloží do léta a Sněmovna by mohla normu schválit do konce letošního roku. Poté by předlohu měl ještě projednat Senát a podepsat prezident. Válková odhaduje, že by zákon mohl začít platit od přespříštího školního roku, tedy v září 2021. Poslanci by tak mohli volit nového dětského ombudsmana či ombudsmanku ještě před sněmovními volbami, uvedla zmocněnkyně.

O postu dětského ombudsmana se mluvilo už před víc než deseti lety v době českého předsednictví Evropské unii. V minulém volebním období zřízení pozice plánoval exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, tehdejší kabinet ale do voleb v roce 2017 nerozhodl.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP