Sněmovna projednala řadu zákonů ve stavu legislativní nouze

Sněmovna včera 21. dubna a dnes 22. dubna 2020 projednala několik návrhů zákonů, včetně vracených k projednání Senátem. Sněmovna například opětovně schválila, že dlužné nájemné půjde splatit do konce roku, stát ručit nebude. Věnovala se ale i ošetřovnému nebo daňovému řádu.

Nájemné

Nájemníci nebudou moci dostat výpověď z bytu, pokud do konce července nebudou platit nájemné kvůli tomu, že jsou v důsledku opatření proti epidemii koronaviru bez příjmů. Dlužné nájemné ale mají zaplatit do konce letošního roku. Sněmovna to opětovně schválila. Odmítla návrh Senátu, aby za čtyři pětiny dlužného nájemného ručil stát. Návrh nyní dostane k podpisu prezident. Proti předloze protestovali majitelé domů i pravicová opozice, podle níž zákon nechrání pronajímatele a nezaručuje jim, že o peníze na nájemném nepřijdou. Markéta Pekarová Adamová uvedla, že zákon znamená přenesení odpovědnosti státu na vlastníky nemovitostí, nepřiměřený zásah do soukromého vlastnictví a že bude pravděpodobně napaden u Ústavního soudu. Cílem tohoto zákona není odpustit nájemné, ale ochránit nejohroženější vrstvy, zdůraznila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Odklad platby nájemného podle ní umožní, aby jej nájemníci splatili ze sociálních dávek kvůli čtvrtletnímu vyhodnocování na jejich nárok. Nájemníci ale nebudou zproštěni povinnosti hradit služby spojené s bydlením, upozornila. Další opatření spočívá v prodloužení lhůt pro doručení vyúčtování v domě s byty podle zákona o službách. Vyúčtování by mělo být hotové do konce dubna. Protože odečty tepla a teplé vody v mnohých bytech dálkově nelze udělat, má být odloženo vyúčtování o čtyři měsíce až do 31. srpna 2020.

Sněmovna také schválila, že firmy v pronajatých prostorách, které kvůli vládním opatřením proti epidemii koronaviru musely zavřít své provozy, mohou nájem za období od 12. března do 30. června 2020 splatit až do konce letošního roku. Sněmovna tak nevyhověla ale požadavku Senátu, aby stát ručil pronajímatelům za 80 procent dlužného nájmu. Zákon nyní dostane k podpisu prezident. Zákon zakazuje jednostranné ukončení nájmu v ochranné době do konce června kvůli neplacení nájemného, netýká se to ale neplacení energií a dalších služeb. Pronajímatel prostor totiž také nebude osvobozen od platby za energie.

Předpokládá se, že oba zákony by mohly skončit u Ústavního soudu pro neúměrný zásah do vlastnického práva. Podle kritiků jen přenášejí problém jedné skupiny obyvatel na druhou a odkládají ho do budoucna.

Ošetřovné

Ošetřovné pro rodiče, kteří zůstali doma s potomky v souvislosti s uzavřením škol a školek kvůli koronavirové krizi, se zřejmě zvýší. Zpětně od dubna má podle vládní novely činit 80 procent denního vyměřovacího základu zaměstnance místo nynějších 60 procent. Předlohu schválila zrychleně ve stavu legislativní nouze Sněmovna. Stát by měl podle novely vyplácet zaměstnancům ošetřovné nejdéle do letních prázdnin. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.

Uvolnění požadavků na očkování dětí  

Požadavky na očkování dětí se uvolní méně, než jak to chtěl Senát. Sněmovna schválila svou verzi, která jen zmírňuje povinnost očkování kvůli pobytu na školách v přírodě. Rozhodla také o tom, že očkování proti meningokoku u dětí do jednoho roku věku bude zdarma. Změny přinese novela zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou nyní dostane k podpisu prezident.

Spornou novelu daňového řádu Sněmovna neschválila

Lhůta pro vracení nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty se nakonec neprodlouží z nynějších 30 na 45 dní. Příslušnou novelu daňového řádu, která tuto změnu i další změny přináší, Sněmovna neschválila. Senát ji poslancům vrátil s desítkou pozměňovacích návrhů. Chtěl zachovat dosavadní 30denní lhůtu pro vracení odpočtů, ale i další změny.

Novela měla také vytvořit předpoklady pro vznik on-line finančního úřadu, portálu MOJE Daně, tedy MOderní a JEdnoduché daně. Poplatníkům měl umožnit spravování daňových záležitostí s finančním úřadem on-line z domova nebo kanceláře. Ministryně financí tento projekt již dříve označila za vlajkovou loď ministerstva. Vláda už předložila do Sněmovny svůj návrh, který prodloužení lhůty pro odpočty odkládal až na příští rok. Sněmovna se návrhem má zabývat také ještě dnes.

Zdroj: ČTK

Foto: PS P ČR

Go to TOP