ÚOHS: Státní podpora firem v krizi musí mít povolení od EK

Podpora, kterou stát v době pandemie koronaviru poskytne soukromým firmám, musí mít povolení od Evropské komise. Upozornil na to na svých internetových stránkách Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Takzvaná veřejná podpora, tedy podpora konkrétních soukromých firem ze strany státu, je v Evropské komisi ostře sledovaným tématem. Pro účely pomoci v době krize způsobené pandemií koronaviru komise dočasně pravidla uvolňuje. Každá veřejná podpora ale musí být komisi ještě před začátkem pomoci oznámena. Na přípravě těchto notifikací se podílí i ÚOHS.

„Většina podpory v již spuštěných programech se vejde do podpory de minimis, který připouští podporu do výše 200 milionů eur (asi 5,55 miliardy korun) na jeden podnik za poslední tři roky. Jakákoliv vyšší podpora musí mít schválení Evropské komise, která ale o těchto notifikacích rozhoduje v řádu jednotlivých dní,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Úřad na přípravě notifikací spolupracuje s jednotlivými ministerstvy. Minulý čtvrtek odešla k Evropské komisi notifikace opatření Technologie COVID, které by mělo umožnit poskytnutí dotací pro malé a střední podniky ve výši nejméně 300 milionů korun z Operačního programu podnikaní a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK). Opatření připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu a mělo by podpořit nákup vybavení a zařízení na výrobu zdravotnických prostředků.

ÚOHS spolupracuje na přípravě notifikací i s dalšími ministerstvy.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Go to TOP