Návrh zprávy EK o Babišově střetu zájmů si prostudují žalobci

Návrh auditní zprávy Evropské komise, který popisuje čerpání evropských dotací a střet zájmů premiéra Andreje Babiše, začnou analyzovat žalobci. Podle Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana jsou zjištění v navrhovaném dokumentu závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin.

Babiš uvedl, že předběžný text je plný nepravd a Zeman nectí pravidla řádného a spravedlivého procesu, když nevyčká na závěrečný dokument. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová nevidí důvod premiérovi ve sporu s Evropskou komisí nevěřit.

Sedmdesátistránkový text navrhované auditní zprávy zveřejnila v pátek 31. května 2019 média. Auditoři se v materiálu zaměřují na čerpání dotací firmami z holdingu Agrofert, který Babiš vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů. Podle návrhu dokumentu, který se ještě může měnit, je premiér po celé své vládní působení ve střetu zájmů, má vliv na firmu i na použití dotací z EU.

Nejvyšší státní zastupitelství si vypracuje vlastní analýzu předběžné auditní zprávy. Zeman ji nepovažuje za lživou či za podvrh. Označil informace v textu za závažné. „Pečlivě projdeme už předběžnou zprávu a vyhodnotíme, zda je na místě postupovat dále,“ uvedl nejvyšší státní zástupce v České televizi. Podle něj musí státní zastupitelství konat, pokud se objeví podezření na trestný čin.

Babiš Zemanův postup označil za „horlivou iniciativu“, podle něj nejvyšší státní zástupce nectí pravidla řádného a spravedlivého procesu. „Nechce se mi věřit, že by odborník na úrovni nejvyššího státního zástupce docházel k tak ukvapeným závěrům místo toho, aby počkal na finální verdikt,“ uvedl premiér.

Ministryně spravedlnosti nevidí důvod premiérovi ve sporu s Evropskou komisí nevěřit. Podle ní zákonné podmínky k vyřešení problému střetu zájmů splnil, když své firmy převedl do svěřenských fondů. Mluvit o možných škodách či vracení peněz do Bruselu pokládá Benešová za předčasné. „Já bych počkala na konečný závěr,´“ uvedla Benešová. Podle ní mohou být nakonec různé i závěry Evropské komise.

Podle Agrofertu předběžný dokument obsahuje „řadu nepřesností, nepravdivých tvrzení a zavádějících interpretací“ a cílem je dehonestovat kontrolovanou stranu. Firma uvedla, že se při získání dotací vždy řídila pravidly, která v dané době platila. „Pokud mají auditoři Evropské komise jiný názor, ještě to neznamená, že tento názor je správný a pravdivý,“ uvedl mluvčí firmy Karel Hanzelka. Agrofert vypracuje své stanovisko. Nevidí ale právní důvod, proč by se měly dotace vracet. Určitá část veřejnosti má jiný názor a dožaduje se prošetření kauz a vyvození případné odpovědnosti premiéra Babiše.

Nespokojenost veřejnosti  

Plánovaná demonstrace určité části veřejnosti bude na pražském Václavském náměstí 4. června 2019. Požaduje jak odchod ministryně spravedlnosti Marie Benešové,  tak i demisi premiéra Andreje Babiše. Za tímto požadavkem stojí iniciativa Milion chvilek, která tento požadavek  3. června 2019 oznámila zpravodajské agentuře ČTK.  Demonstrace se konají každý týden již od konce dubna. Na Václavském náměstí se před dvěma týdny sešlo podle organizátorů 50 tisíc lidí, minulý týden demonstrovaly tisíce lidí již také na různých místech i mimo hlavní město.

Zdroj: ČTK, foto: Pixabay

Go to TOP