Ministerstvo financí odloží kvůli epidemii kontroly nových EET do srpna

Ministryně financí Alena Schillerová odloží do 1. srpna kontroly elektronické evidence tržeb (EET) těm, jichž se má povinnost začít týkat od května.

„Tři měsíce se nebude nic dít, nebudou žádné kontroly, takže do 1. srpna jako by EET ani neexistovala,“ řekl premiér Andrej Babiš. Jednání vedl s opozicí videokonferencí a počítá s tím, že tak bude činit jednou za týden.

Na dnešní schůzce s premiérem ODS navrhovala odklad platby záloh na daně, odklad platby zdravotního a sociálního pojištění, zkrácení lhůty pro vrácení přeplatků DPH státem nebo odklad zavedení závěrečných vln EET. ODS také žádá, aby stát převzal od firem vyplácení nemocenské lidem, kteří se dostali do karantény. Podobně jako lidovci navrhovala ODS taky změny v ošetřovném. Odklad EET navrhovala i TOP 09. To však již dřív odmítla ministryně Schillerová, ze zákona to není možné, uvedla.

Květnové rozšíření EET se bude týkat například řemeslníků, advokátů, účetních, lékařů a taxikářů. Podle ministerstva by se to mělo vztahovat zhruba na 300 000 podnikatelů.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP