Španělský nejvyšší soud odmítl stížnosti na vládu kvůli pandemii covidu-19

Španělský nejvyšší soud odmítl projednávat pět desítek stížností, které na vládu podaly různé organizace kvůli tomu, jak se na jaře postavila k pandemii covidu-19. Někteří viní členy vlády i ze zabití z nedbalosti. Soud konstatoval, že ve stížnostech není dostatečně zdůvodněné, kdo konkrétně se případných trestných činů mohl dopustit. Podle verdiktu by se ale měly těmito stížnostmi zabývat soudy nižší instance.

Podle španělských médií byly v předchozích měsících tyto stížnosti podány mimo jiné kvůli nedostatku zdravotníků či ochranných pomůcek během jarní vlny epidemie, dále také kvůli podezření z podvodných nákupu testů na covid-19 či roušek a kvůli úmrtím spojených s covidem-19 v domech pro seniory. Ta tvořila za jarní vlny epidemie podle asociace pro ochranu důchodců asi 70 procent z celkového počtu takových úmrtí.

Podle soudu bude mimo jiné nutné prozkoumat zodpovědnost za opatření, na jejichž základě některé domovy pro seniory nepředávaly do nemocnic pacienty s covidem-19 a ošetřovaly je samy. „Mělo by se objasnit, zda se tyto pokyny dají ospravedlnit výjimečností situace za pandemie. Rozhodnutí upřela starším lidem právo na lékařskou péči,“ uvádí se ve verdiktu soudu.

Kvůli úmrtím v domovech pro seniory podala už v červnu také asociace pro ochranu důchodců stížnost na vedení madridského regionu, které podle ní nepřijalo dostatečná opatření a přispělo tak k tomu, že madridský region registruje nejvíce úmrtí s nemocí covid-19 v zemi (stejně jako stále eviduje nejvíc potvrzených případů nákazy).

Začátkem tohoto měsíce i organizace Amnesty International (AI) konstatovala, že za první vlny epidemie covidu-19 bylo v některých španělských domovech důchodců porušeno právo na zdraví a život. Podle AI senioři v pečovatelských domech neměli dostatečnou péče a měli ztížený přístup k ošetření v nemocnicích. AI kritizovala i dočasný zákaz návštěv seniorů jejich blízkými a rodinami.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP