Slovensko zapojilo do výroby ochranných roušek vězně

Slovensko zapojilo vězně do výroby ochranných roušek. S jejich produkcí začaly vybrané věznice minulý týden, kdy země zaznamenala první potvrzené případy nákazy novým typem koronaviru, uvedla mluvčí tamního sboru vězeňské s justiční stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

S přípravou výroby roušek sbor začal již na konci února. Do dneška vězni vyrobili na 7000 kusů a od středy by se denní produkce měla zvýšit na 2400 kusů. „Vyrábějí se především ze zdravotnicky doporučených materiálů, které lze prát při vysoké teplotě, chemicky čistit a žehlit,“ sdělila Kacvinská. Dodala, že produkce probíhá v sedmi věznicích, kde jsou k dispozicí šicí dílny.

Roušky ze slovenských věznic jsou určeny hlavně pro potřeby ZVJS, sbor je ale podle své mluvčí v závislosti na kapacitních možnostech připraven vyrábět i pro potřeby státních hmotných rezerv. Slovenští lékaři si minulý týden stěžovali, že jim v souvislosti s koronavirem chybí také ochranné roušky.

Slovensko ve snaze zabránit šíření nákazy novým typem koronaviru kromě jiného ode dneška 10. března 2020 na dva týdny zakázalo pořádání veřejných kulturních, sportovních či společenských akcí. Až na výjimky zavedlo také plošnou povinnou domácí karanténu pro své občany, kteří se vrátí z Itálie a dalších tří zemí, jež se potýkají s novým typem koronaviru. K opatřením státu se přidaly katolická i evangelická církev, které na nejméně dva týdny zrušily mše.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP