Členové EP a EK varují před nekontrolovanou mocí sítí

Z Evropské komise či Evropského parlamentu zní varování před nekontrolovanou mocí šéfů sociálních sítí – někteří činitelé institucí Evropské unie jsou znepokojeni rozhodnutími sociálních sítí Twitter či Facebook zablokovat účet amerického prezidenta Donalda Trumpa v reakci na násilnosti v americkém Kongresu.

 

V sobotu 9. ledna 2021 se Twitter rozhodl znemožnit americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi přístup k účtu, který byl jeho nejdůležitější komunikační platformou. Společnost to zdůvodnila snahou předejít „riziku dalšího podněcování k násilnostem“. Prezident Trump totiž ve svých příspěvcích trval na nepodložených tvrzeních o podvodech v prezidentských volbách a odmítal odsoudit násilné vniknutí svých podporovatelů do budovy amerického Kongresu ve středu 6. ledna 2021.

Podobné opatření avizoval v uplynulém týdnu také Facebook, když uvedl, že pozastaví účet Donalda Trumpa minimálně do konce jeho prezidentského mandátu, tedy do 20. ledna 2021.

„Fakt, že šéf společnosti může bez jakékoli kontroly či vyváženosti vypnout prezidentovi USA mikrofon, budí velké rozpaky. Není jen potvrzením moci těchto platforem, ale také ukazuje velké slabiny způsobu, jímž je naše společnost organizována v digitálním prostoru,“ napsal dnes, tedy v pondělí 11. ledna 2021, na webu eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Ani další přední poslanci se netajili tím, že Trumpovo odstavení od účtů na sítích je pro ně varováním.

Reakce sociálních sítí na útok na Kongres může podle Bretona zcela nově definovat jejich roli a odpovědnost, kterou je třeba konkrétněji regulovat. V tomto smyslu srovnal Thierry Breton význam událostí z minulého týdne s teroristickými útoky na New York a Washington z 11. září 2001.

Evropská komise zveřejnila před čtyřmi týdny návrhy nových pravidel digitálního prostředí – ta počítají s větší odpovědností platforem za jejich obsah, zároveň však i se zajištěním svobody projevu. O návrzích Evropské komise budou během následujících měsíců – než schválí jejich definitivní podobu – vyjednávat členské státy s Evropským parlamentem.

„Nemůžeme nechat na velkých amerických technologických společnostech, aby rozhodovaly, jak budeme a nebudeme diskutovat, co může a nemůže být řečeno v demokratickém projevu,“ uvedl na webu předseda nejsilnější skupiny lidovců v EP Manfred Weber.

Jak mimo jiné uvedl Manfred Weber, jsou pravidla navržená Evropskou komisí krokem správným směrem. Evropská unie by ale měla zajít dál a mít jasný přehled o algoritmech, podle nichž jednotlivé sítě fungují. Stejně jako v jiných případech by podle Webera měla Evropská unie měla nastavit trend pro celý svět.

„Trumpovy nepravdivé výroky ohledně ukradených voleb odsuzuji. Zároveň si ale myslím, že o blokování účtů nebo odstraňování obsahu má rozhodovat nezávislý soud. Je nepřípustné, aby Mark Zuckerberg sám rozhodoval o tom, co je v pořádku, a co ne,“ prohlásil na adresu šéfa Facebooku český místopředseda Evropského parlamentu Bc. Marcel Kolaja. Dodal, že činnost soudů je nutné přizpůsobit digitálnímu věku a vyhradit jejich dostatečné kapacity právě pro podobná rozhodování.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP