Sněmovna projedná novelu trestního zákoníku týkající se týrání zvířat

Dnes, v úterý 3. března 2020, by měla Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR projednávat novelu trestního zákoníku týkající se mimo jiné hrubého zacházení se zvířaty. Změn by měla doznat ustanovení § 302 a § 302a trestního zákoníku, která se týkají týrání zvířat a chovu zvířat v nevhodných podmínkách.

Na podporu zvýšení trestních sazeb za spáchání těchto trestných činů předali zástupci Hlasu zvířat dne 28. února 2020 profesorce Heleně Válkové jakožto předsedkyni petičního výboru Poslanecké sněmovny petici, kterou podepsalo více jak 37 tisíc občanů ČR. Průběžné výsledky petice byly předány minulý týden také předsedovi vlády, který zvýšení sazeb u daných trestných činů osobně podpořil.

V poslední únorový týden také vynesl Městský soud v Plzni přelomový rozsudek v případu týraného psa Amy. Soud jejímu trýzniteli nařídil zaplatit pokutu ve výši 73 779 korun. Tuto sumu soudní znalec určil jako „nezbytné a vhodné náklady“ pro záchranu života a zdraví pejska Amy. „Soud rozhodl, že by rozumný chovatel tyto náklady vynaložil. Je to také vůbec poprvé, kdy soud přiznal spolku pečujícímu o týrané zvíře peníze vynaložené na jeho léčbu,“ vysvětlil, v čem je rozsudek průlomový, Trong Tan Nguyen z advokátní kanceláře Plicka & Partners, která ve sporu o náhradu léčebných výdajů pro bono zastupovala spolek Pes přítel člověka. Mgr. Robert Plicka a jeho tým ze stejnojmenné kanceláře se ochraně zvířat věnují dlouhodobě a v kategorii Pro Bono celojustiční soutěže Právník roku 2018 byl právě výše zmíněný Robert Plicka oceněn.

Redakce AD
Foto: Pes nejvěrnější přítel

Go to TOP