Výstava Advokáti proti totalitě je v Praze už jen poslední víkend

Únor 1965: František Hejný jako starosta Slováckého krúžku

Nepromarněte příležitost vidět originál posmrtné masky Jana Palacha, skleněné oko K. H. Franka, originál nejvyššího slovenského státního vyznamenání pro cizince – Rad bieleho dvojkríža nebo fleret spoluautora humoristických knih „Slovácko sa súdi“ a „Slovácko sa nesúdi“ Františka Hejného! Výstava Advokáti proti totalitě v Praze 29. února 2020 končí a stěhuje se z pražského Kaňkova paláce do brněnského Cejlu, kde bude pro veřejnost otevřena od 3. dubna 2020.

 

I pro brněnského rodáka Františka Hejného byl tzv. Vítězný únor 1948 zlomovým okamžikem, který z něj udělal Advokáta (bojujícího) proti totalitě: „S funkcionáři KSČ vyhledával spory, tropil si z nich posměšky a ztěžoval jejich práci nemístnými vtipy, které byly zaměřeny na představitele strany. Na komunisty svaloval, že si rozkradli celou republiku a že si obsazují nejlepší byty,“ napsala o něm StB.

Jeho dramatický osud, stejně jako osudy dalších osmi advokátů a jedné advokátky, představuje projekt České advokátní komory, jehož součástí je právě výstava, která se s Prahou rozloučí symbolicky – koncem měsíce února.

Text a foto: redakce AD

Go to TOP