Komunisté chtějí změnit vládní novelu zákoníku práce

Komunisté plánují předložit ve Sněmovně pozměňovací návrhy k vládní novele zákoníku práce. O normě chtějí jednat s Hnutím ANO. Vládní návrh má Sněmovna probírat na schůzi, která začne v úterý 12. ledna 2020. nelíbí se jim zejména podpora částečných úvazků a sdílených míst, žádají také uzákonění nároku na pětitýdenní dovolenou.

Podle KSČM se vláda se vydala cestou posilování nikoli zaměstnanců, jejich ochrany z hlediska bezpečnosti práce a omezování agenturních zaměstnávání, ale cestou preference krátkodobých úvazků, sdíleného pracovního místa a přepočtů dovolené na hodiny. To bude znamenat zhoršení podmínek pro zaměstnance zejména středního a staršího věku, kteří preferují pracovní vztahy na dobu neurčitou. Tito zaměstnanci musejí často splácet hypotéky či přispívat na vzdělávání dětí, dlouhodobé úvazky proto potřebují.

Část ustanovení vládní novely zákoníku práce by podle plánu měla být účinná v polovině roku a část od ledna 2021. Na podobě kodexu se dohodli zástupci vládních stran, odboráři a zaměstnavatelé. Zavázali se, že do textu při projednávání v Parlamentu už nebudou zasahovat a umožní hladké schválení.

Předloha spojuje dvě novely zákoníku do jedné, a to návrh se sdílenými místy, změnami dovolené a dalšími úpravami a návrh s evropskou směrnicí o vysílání pracovníků. Pokud by Česká republika evropská pravidla do svých zákonů nepřenesla, hrozila by jí pokuta. Předpis EU má mimo jiné omezit takzvaný sociální dumping s konkurováním nižší mzdou.

Podle novely zákoníku práce by sdílená místa měla mít v Česku jasná pravidla od roku 2021. O jednu pozici by se dělilo víc pracovníků s kratším úvazkem. Ministerstvo práce si od změny slibuje zlepšení zaměstnávání matek s malými dětmi či seniorů.

 

Zdroj: ČTK

Foto: redakce AD

Go to TOP