Nominace Pavla Šámala na ústavního soudce má podporu senátního výboru

Senátní ústavně-právní výbor jednomyslně doporučil, aby se předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem. V tajných volbách výboru 14. ledna 2020 získal všech osm odevzdaných hlasů. Senát o nominaci rozhodne koncem ledna.

Pavel Šámal ke své nominaci uvedl, že se chce vrátit k rozhodovací činnosti. „Myslím, že splňuji odborné předpoklady,“ uvedl tvůrce současného trestního kodexu. Slíbil, že by si zachoval nestrannost a nezávislost. „Nezávislost musíte mít v sobě, nikdo vás ji nenaučí,“ uvedl. V případě zvolení by omezil i svou pedagogickou a publikační činnost. Podpořil snahu předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, aby návrhy rozhodnutí jednotlivých senátů Ústavního soudu projednával soud jako celek, pokud by s nimi ostatní ústavní soudci nesouhlasili.

Soudce připustil, že jeho handicapem je členství v předlistopadové komunistické straně. „Považuji to za určité selhání ve svém životě. Celou svou činností jsem se snažil, abych to napravil,“ řekl. Dodal, že do KSČ vstoupil na počátku kariéry i pod vlivem zkušeností z rodiny. „Nechci říkat, že to bylo vlivem rodičů, bylo by mi trapné se takto omlouvat,“ dodal.

Pavla Šámala by v čele Nejvyššího soudu mohl nahradit současný místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr, kterého chce prezidentovi navrhnout ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Pavel Šámal nicméně stejně jako po loňské schůzce s prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že jeho nástupce by měl vzejít ze soudců Nejvyššího soudu.

Pavel Šámal se kromě přípravy trestního kodexu podílel na zajištění členství ČR v EU a na činnosti Legislativní rady vlády. Je členem zkušebních komisí a univerzitních vědeckých rad, trestní právo vyučuje mimo jiné na právnických fakultách Univerzity Karlovy v Praze a Univerzity Komenského v Bratislavě.

 

Zdroj: ČTK, foto archiv ČAK.

Go to TOP