Prezident Zeman navrhuje na ombudsmana Stanislava Křečka

Prezident Miloš Zeman navrhuje místo Heleny Válkové na post ombudsmana jednaosmdesátiletého Stanislava Křečka, který byl do loňského prosince zástupcem veřejné ochránkyně práv. O nové nominaci informoval 14. ledna 2020 předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Nynější veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové končí šestileté funkční období letos v únoru. Ombudsmana volí z kandidátů navržených prezidentem a Senátem poslanci. U Sněmovny Stanislav Křeček loni dvakrát neuspěl, když prezident Miloš Zeman navrhl jeho pokračování ve funkci zástupce ombudsmanky. Stanislava Křečka nakonec na tomto postu nahradila Monika Šimůnková.

Prezident Zeman původně na ombudsmanku nominoval poslankyni a bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Ta nominaci odmítla poté, co vyšlo najevo, že za minulého režimu spolupracovala na odborném článku s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který se podílel na politických procesech s Miladou Horákovou či Rudolfem Slánským.

Stanislav Křeček je právník a bývalý poslanec ČSSD. Kandidátem na ombudsmana byl Křeček už v roce 2014 poté, co koncem roku 2013 z postu odešel Pavel Varvařovský. Do funkce ale byla nakonec zvolena Anna Šabatová. Křeček tak zůstal na místě zástupce veřejné ochránkyně práv.

Prezident Miloš Zeman ještě v neděli 12. ledna 2020 chtěl místo Heleny Válkové na ombudsmanku nominovat poslankyni Kateřinu Valachovou. Ta ale na svém facebookovém účtu napsala, že má pracovní i osobní důvody, proč aktuálně nekandidovat.

Senát na funkci veřejného ochránce práv navrhl vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse.

 

Zdroj: ČTK, foto Veřejný ochránce práv.

Go to TOP