Španělský soud podpořil elektrikáře, kterého firma vyhodila kvůli pití v práci

 Španělský soud podpořil elektrikáře, jenž se na něj obrátil kvůli výpovědi, kterou dostal od svého zaměstnavatele kvůli konzumaci alkoholu v pracovní době. Podle něj firma neprokázala, že by její zaměstnanec, který přes den vypil několik piv nebo sklenic vína, byl opilý a že alkohol ovlivňoval jeho pracovní výkon. Informoval o tom list The Guardian.

 

Soud v jihošpanělském regionu Murcia firmě nařídil, aby muže znovu přijala do pracovního poměru nebo mu zaplatila odškodné 47 000 eur (1,1 milionu korun). Zaměstnavatel prý nevzal v úvahu, že pití mohlo souviset s horkým počasím.

Elektrikář pracoval pro zmíněnou firmu 27 let a její vedení si najalo soukromého detektiva, který měl doložit, že muž v práci pravidelně pije alkohol. Detektiv zjistil, že během jednoho červencového dne řemeslník vypil přes tři litry piva, a podobnou spotřebu alkoholu měl i jindy. Soudu to ale jako důvod pro výpověď nestačilo.

„Soukromý detektiv ani při jedné příležitosti nezmínil známky podnapilosti nebo neohrabanosti při chůzi. Neexistuje důkaz – ať už svědectví, odborný posudek nebo doložený fakt – který by ukazoval, že muž byl pod vlivem alkoholu a byl podnapilý nebo opilý,“ uvedl soud.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

 

 

Go to TOP