VW začal jednat s majiteli auto o mimosoudním vyrovnání podvodu

Německá automobilka Volkswagen začala jednat s německými majiteli dieselových vozů této značky. Chce se pokusit o mimosoudní vyrovnání přiznaného podvodu s emisemi, ale jeho výsledek zatím nelze ani odhadovat.

„Diskuse jsou ve velmi rané fázi a není žádná záruka, že povedou k dohodě. Obě strany souhlasily, že jednání zůstanou důvěrná,“ uvedl Volkswagen a spotřebitelský svaz VZBV, který zastupuje více než 400 tisíc německých majitelů dieselových vozů.

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že asi do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Auta při jízdě produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech.

V USA se Volkswagen dohodl s téměř půl milionem majitelů naftových vozů na vyrovnání v celkovém objemu kolem deseti miliard dolarů (227 miliard Kč). Vyplatil majitelům odškodné a zavázal se také, že jim nabídne opravu či odkup jejich vozu.

Němečtí řidiči mají menší šanci získat od firmy odškodnění, protože jejich auta v důsledku emisního skandálu neztratila osvědčení o způsobilosti k provozu na silnici.

Aféra se týká mimo jiné více než milionu vozů Škoda Auto.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP