Válková chce uzákonit odpovědnost provozovatelů internetu za obsah

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková míní, že je zapotřebí legislativně prosadit kontrolu internetového prostředí ze strany jeho provozovatelů.
Uvedla to na semináři, který se věnoval bezpečnosti dětí na internetu. Za to, že nepřebírají odpovědnost za obsah, zkritizovali provozovatele i další odborníci.

Děti se na internetu mohou setkat s kyberšikanou, kyberstalkingem nebo s kybergroomingem, což je komunikace vedoucí ke sjednání osobních schůzek. Častým problémem je sexting, tedy sdílení intimních materiálů. Nezletilí se tak stávají oběťmi nejen šíření pornografie, ale například také vydírání, ohrožování výchovy a dalších trestných činů.

Česká právní úprava dané problematiky je v tomto ohledu kvalitní, zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková ale míní, že soudy dostatečně neuplatňují možné sankce. To potvrdila i Jana Murínová z Městského státního zastupitelství v Praze. „Velký problém vidím ve využívání trestních sazeb soudy. Ani ne tak v prvním stupni, jako zpravidla v odvolacím řízení. Odvolací soudy mají tendenci tresty snižovat,“ podotkla.


Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP