Senát bude muset vyřešit spor svých výborů o nominační zákon

Senát bude muset příští týden vyřešit spor svých výborů o nominační zákon. Ústavně-právní výbor doporučil pravidla pro výběr kandidátů do orgánů státních firem schválit, hospodářský výbor je naopak odmítl. 

Pokud se horní komora ztotožní se stanoviskem druhého z výborů, zákon se vrátí Sněmovně, která bude moci odmítnutí Senátu přehlasovat. Novela má omezit dosazování politických kandidátů do takzvaných trafik. Uchazeči budou podle návrhu procházet až na výjimky ministerským výběrovým řízením a všichni hodnocením před vládním výborem. Postavení tohoto výboru ale bude pouze poradní. Ministr bude moci rozhodnout jinak, postoj bude muset ale v tomto případě zdůvodnit. Nominační zákon se má týkat společností, v nichž má stát majetkovou účast, státních podniků, národního podniku Budějovický Budvar a Správy železniční dopravní cesty.

Norma je podle jejích kritiků například z řad ODS zbytečná. Výběr lidí do orgánů státních firem se prý proti současnosti nezmění, ministr navíc podle nich získá alibi, když v případě selhání jmenovaného kandidáta přenese odpovědnost na nominační výbor. Výbor by měl mít právo odmítnout kandidáty, kteří by podmínky nesplňovali. Patřila by k nim trestní bezúhonnost a v některých případech bezpečnostní prověrka. Na druhou stranu by návrh zajistil určitou ochranu uchazečů, když by podle vládního znění výbor zveřejňoval zápisy z pohovorů s kandidáty.

Stejný návrh nominačního zákona byl ve hře už v minulém volebním období. Sněmovna ho ale nestihla projednat.

Zdroj: ČTK, ilustrační foto Pixabay.

Go to TOP