Francie chystá nový návrh zákona proti domácímu násilí

Dolní komora francouzského parlamentu 15. října 2019 téměř jednomyslně schválila návrh zákona proti domácímu násilí. Na základě normy, kterou musí ještě schválit Senát, by mohli agresivní manželé a partneři dostávat elektronický náramek.

Francouzská vláda už na počátku září 2019 slíbila, že zesílí boj proti domácímu násilí a zlepší podporu jeho obětí. Pro návrh zákona, který předložila vládní strana Republika v pohybu, hlasovalo 551 poslanců, proti se postavili jen dva a jeden se hlasování zdržel. Nyní text poputuje ve zrychleném řízení do Senátu, uvedla agentura AFP. Ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová chce, aby zákon vstoupil v platnost na počátku příštího roku.

Elektronický náramek, který by nově mohli dostávat agresivní manželé a druzi, umožní stanovit jejich přesnou polohu, a měl by jim tak zabránit, aby porušili zákaz kontaktu se svými týranými partnerkami. Pokud by se přiblížili na menší vzdálenost, než jakou stanovil soud, vyslal by náramek signál.

S nasazením náramku nicméně budou muset souhlasit oba partneři, včetně agresora. Ten by se tak ale mohl vyhnout případné vazbě. Agentura AFP upozornila, že podobný náramek zavedlo už několik evropských zemí. Ve Španělsku například po zahájení jeho používání výrazně klesl počet vražd žen ze strany jejich partnerů a bývalých partnerů.

Ve Francii v roce 2018 podle ministerstva vnitra zemřelo rukou manžela či partnera 121 žen. Letos už je počet žen, které na následky domácího násilí zemřely, vyšší.

Vláda premiéra Édouarda Philippa na počátku září oznámila, že hodlá zesílit boj proti domácímu násilí. Ze státního rozpočtu například uvolní pět milionů eur (129 milionů Kč), díky kterým má od příštího roku vzniknout 1000 nových míst v azylových domech a dalších ubytovnách pro týrané ženy.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

 

Go to TOP