Ústavnímu soudu SR chybí soudci, nestíhá včas rozhodovat

Slovenskému ústavnímu soudu chybí soudci, nestíhá tedy rozhodovat dostatečně rychle a hromadí se mu nevyřízené podněty. Upozornil na to předseda soudu Ivan Fiačan na aktuální schůzi sněmovny. Významně narušeno je tak podle něj právo občanů, firem i institucí v zemi na projednání jejich návrhů v přiměřené lhůtě.

V omezeném režimu pracuje slovenský ústavní soud už přes půl roku. Letos v únoru skončilo funkční období devíti z celkového počtu 13 soudců ústavního soudu. Poslanci ale dosud v opakovaných kolech voleb vybrali jen část z potřebných 18 kandidátů na soudce. Podle slovenské ústavy totiž musí parlament předložit hlavě státu dvojnásobný počet kandidátů k počtu uvolněných soudcovských míst. Parlament by tak k dosud zvoleným kandidátům měl nyní vybrat ještě čtyři další. „Dovoluji si apelovat, abyste na této schůzi zvolili potřebný počet kandidátů na soudce ústavního soudu,“ řekl před poslanci Fiačan, který předtím požádal o možnost v parlamentu vystoupit.

V polovině února slovenský ústavní soud evidoval 685 nevyřízených podnětů, k dnešku je to už skoro 1400 věcí. Z toho zhruba tisíc spisů čeká na nové soudce.

V současnosti má ústavní soud sedm soudců. To je nejnižší možný počet, aby mohlo fungovat plénum, které například posuzuje soulad zákonů s ústavou. Ke schválení rozhodnutí pléna je nyní potřebný jednomyslný souhlas všech stávajících soudců. O ústavních stížnostech lidí, firem a institucí rozhodují tříčlenné senáty.

Prezidentka Zuzana Čaputová, která nastoupila do úřadu v polovině června, stejně jako předtím Kiska podmínila jmenování dalších ústavních soudců zvolením potřebného počtu kandidátů.

Zdroj: ČTK

Go to TOP