Podle MMR je každá desátá stavba zahájena načerno

Každá desátá stavba v Česku je v současnosti zahájena bez stavebního povolení, takzvaně načerno. Podle nového stavebního zákona, jehož věcný záměr vláda v červnu schválila, bude každá černá stavba odstraněna na náklady státu.

Nový stavební zákon má urychlit a zjednodušit povolování staveb. Podle plánu ministerstva pro místní rozvoj, které zákon předkládá, by měl platit od roku 2021.


„Nechali jsme si udělat analýzu, ze které vyplynulo, že každá desátá stavba je zahájena načerno. To svědčí o tom, že se stavebním právem je potřeba opravdu něco udělat. Protože investoři už toho mají dost a uchylují se k těmto společensky velmi nekomfortním krokům. V novém zákoně je to nastavené tak, že černá stavba bude odstraněna. Bez kompromisů, žádná dodatečná stavební povolení,“
uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Pokud investor zahájí stavbu na základě stavebního povolení, ale poté se od dokumentace odchýlí, stavební úřad podle ministryně nařídí okamžitě přerušit práce. „Pokud investor poslechne a přeruší stavbu, tak mu bude umožněno dodatečně povolit ty změny, které tam udělal. Pokud práce nepřeruší, tak bude stavba opět odstraněna,“ doplnila Dostálová.

Podle ní lze nařídit odstranění černé stavby i dnes, ale děje se to jen výjimečně. Problém je v tom, že náklady musí zaplatit obec, která na to většinou nemá peníze. Teď to odstraňování bude platit stát. Podle nového stavebního zákona budou pod stát spadat i stavební úřady, nikoliv pod obce, jako dosud.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP