Senátoři chystají ústavní zakotvení práva bránit se zbraní

Zakotvit do ústavního pořádku právo bránit se legálně drženou zbraní má chystaná senátorská novela, která je mimo jiné reakcí na snahu EU držení zbraní omezovat. Doplnění Listiny základních práv a svobod vychází z petice, kterou podepsalo 103 000 lidí včetně mnohých ústavních činitelů. Na veřejném slyšení v Senátu to uvedli předseda petičního výboru Pavel Černý a předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl.

„Listina by podle návrhu měla být doplněna o právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní. Cílem je povýšit na ústavní úroveň právo na obranu života za splnění dosavadních podmínek nutné obrany a krajní nouze,“ uvedl Antl.

Černý uvedl, že chystaná novela má zabránit odzbrojování potenciálních obětí. Podle něj jsou unijní státy, které zakázaly i nošení nožů nebo obranných prostředků, mnohem méně bezpečné než Česko. Omezení jsou zjevně neúčinná a neúčelná, jedná se jen o šikanu. Podle Antla by podporovatelé novely neměli deklarovat, že jde o snahu eliminovat důsledky evropské zbraňové směrnice, kterou ČR musí přijmout. Na přednost evropského práva před ústavním upozorňoval i Dienstbier.

Zdroj: ČTK
Foto: LIGA LIBE

Go to TOP