MPSV navrhuje novou koncepci rodinné politiky a změny v občanském zákoníku

Do roku 2025, tedy do konce příštího volebního období, se počítá s „odstraněním diskriminace stejnopohlavních rodin“, a to buď v občanském zákoníku manželstvím pro všechny, nebo srovnáním podmínek v zákoně o registrovaném partnerství. Návrh novely zákoníku je už přes rok ve Sněmovně.

Podle koncepce by se od roku 2021 mělo vyplácet zálohované výživné, což má ročně vyjít až na 1,2 miliardy korun. Měly by se snižovat i rozdíly v odměňování mužů a žen.

Ministerstvo práce v podkladech pro vládu uvádí, že opatření cílí na všechny funkční rodiny s dětmi. Díky investici do jednotlivých kroků pak stát mimo jiné vybere víc na daních a odvodech, domnívají se autoři. Podle ministerstva financí by kroky ročně i bez výdajů na vyšší rodičovskou stály minimálně 14 miliard korun navíc.

Tým zmocněnkyně pro lidská práva ovšem namítá, že by stát měl podporovat všechny děti, nejen ty z funkčních rodin.

Povinná školní docházka vs nedostatek míst ve školkách

Přibýt by mělo míst ve školkách. Od roku 2021 by pak měl zákon upravit financování dětských skupin, ročně by to mělo stát miliardu. Využít by se měly peníze z EU. V koncepci naopak už nejsou jesle a školky zdarma, což mělo rozpočet stát 11 miliard korun ročně.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP