Spotřebitelé mají být při nákupech v zahraničí více chráněni

Zlepšit práva českých spotřebitelů při přeshraničních nákupech i platbách by měla novela zákona o ochraně spotřebitele. Má lépe zakotvit, upřesnit a sjednotit pravomoci a postupy dozorových orgánů ve všech zemích Evropské unie, aby mohly efektivně protiprávní jednání vůči spotřebitelům odhalovat a trestat. Norma se váže na evropské předpisy a součástí českého právního řádu by se měla stát od 17. ledna příštího roku, kdy nové nařízení nabude účinnosti.

„Díky úpravě spolupráce dozorových orgánů v členských zemích EU, s čímž počítá novela zákona o ochraně spotřebitele, by se měla lépe vymáhat práva spotřebitelů při přeshraničních transakcích,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček.

Tím, že se tuzemský právní řád podle něj přizpůsobí evropskému nařízení, bude možné mnohem lépe zakročit v případech, kdy spotřebitele poškozuje subjekt, který sídlí v jiném členském státu EU. Návrh zákona je vládě předkládán bez rozporu.

Dozorový orgán země, kde jsou spotřebitelé poškozováni, se bude moci obrátit na dozorový orgán státu, odkud pochází pachatel, a požádat ho o přijetí opatření, aby protiprávní jednání skončilo. Spolupráce mezi unijními státy už funguje, ale tato novela by ji měla podle MPO zlepšit tak, aby byl spotřebitel více ochráněn.

Zdroj: ČTK. foto: Pixabay.

Go to TOP