Mexický nejvyšší soud nařídil připravit předpisy pro pěstování léčebného konopí

Mexický nejvyšší soud nařídil ministerstvu zdravotnictví, aby do 180 pracovních dnů připravilo předpisy regulující pěstování a prodej marihuany pro lékařské účely. Používání výrobků z konopí a jeho derivátů pro lékařské účely je v Mexiku legální už dva roky, vláda ale zatím nepřipravila normu upravující jejich výrobu a prodej.

Mexický soud rozhodl na základě stížnosti ženy, jejíž syn má epilepsii a která používá pro zmírnění příznaků této nemoci přípravky na bázi extraktů z konopí. Ty ale musí dovážet ze zahraničí a jsou velmi drahé. Podle dřívějšího verdiktu soudu neexistence právní úpravy v této věci porušuje lidská práva, protože nemocní nemají přístup k léčivému přípravku. Podle expertů marihuana může zmírnit příznaky různých chorob, jako například Alzheimerovy nemoci, epilepsie, cukrovky či migrény.

Nová právní norma má legalizovat pěstování konopí i obchod s jeho deriváty, vše pouze pro lékařské účely. Vytvořen má být také zvláštní úřad, který bude toto odvětví regulovat a kontrolovat.

Mexiko se stane jednou z mála zemí v Latinské Americe, která pěstování konopí pro léčivé účely povoluje. Umožňují to například Kolumbie, Chile nebo Uruguay. Počet zemí, které v regionu podobnou normu připravují, ale roste. Právě Latinská Amerika se totiž v následujících letech může stát velkým světovým producentem lékařského konopí, protože se tam budou zřejmě přesouvat firmy ze Severní Ameriky i Evropy, mimo jiné kvůli nižším výrobním nákladům a ideálním klimatickým podmínkám pro pěstování konopí.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP