Přibývá případů, kdy úřady chybují při identifikaci osob

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová kvůli nedbalosti některých úředníků dostává podněty od lidí, kteří mají problémy kvůli svým jmenovcům. Stává se to v momentě, kdy úředníci pečlivě neověří údaje o lidech, takže nastane záměna. Lidé se proti tomu musí bránit stížností.

Ombudsmanka řešila v poslední době už několikátý případ, kdy úředníci nedostatečně ověřili údaje a zaměnili různé lidi. Obrátil se na ni například zoufalý muž z Moravy, který kvůli nedbalosti úředníků nejen ví, že má v Čechách jmenovce, narozeného navíc ve stejný den, ale hlavně se proto stále dostává do situací, kdy musí vysvětlovat, že není tím hledaným. Za roky úředních záměn a vysvětlování ví totiž už o svém jmenovci hodně. Třeba jaké má rodné číslo, kdy se rozváděl a podobně…

„Začalo to návštěvou exekutorů kvůli údajnému dluhu. Omyl se tehdy naštěstí rychle vysvětlil, jenže tím problémy neskončily. Před několika lety stěžovatele zadržela policie na hraničním přechodu, protože po jeho jmenovci bylo vyhlášeno celostátní pátrání,“ uvedla mluvčí Iva Hrazdílková. Poslední kapkou pak bylo předvolání z městského úřadu kvůli přestupku, kterého se jmenovec dopustil rvačkou v místní hospodě.

Ombudsmanka se setkala také s případem, kdy muž například dostal rozhodnutí o zákazu řízení motorových vozidel kvůli takzvanému vybodování a výzvu k odevzdání řidičského průkazu. Netýkalo se to však jeho, ale jiného člověka stejného jména a příjmení. V jiném případě zase úřad bez ověření existence dvou lidí stejného jména a příjmení doručoval písemnost určenou člověku bez datové schránky do datové schránky jmenovce.

Základní registr obyvatel neobsahuje rodné číslo, ale od roku 2017 umožňuje využívat program, který nalezne-li více než jeden záznam vyhovující dotazu, vrátí jako odpověď varování „vstupní kombinaci odpovídá více záznamů“. Úředník by pak měl dotaz zpřesnit tak, aby hledaného člověka jednoznačně identifikoval. Ombudsmanka však zjistila, že úředníci vyhledávají v jiných informačních systémech a výsledek dál neověřují ani ve chvíli, kdy část údajů neodpovídá. „Chybující úřady sice přislíbily, že budou ověřovat identifikaci osob pečlivěji, ale ani ombudsmanka nezabrání tomu, aby jiný úředník na jiném úřadě opět někoho nezaměnil,“ uvedla mluvčí Iva Hrazdílková.

Pokud se tedy lidé s podobnou nedbalostí úředníků setkají, měli by se bránit stížností nadřízenému dotyčného úředníka, tedy vedoucímu úřadu či tajemníkovi. A žádat o prošetření a o vyrozumění, jaká opatření byla přijata, aby se tatáž chyba neopakovala. V případě soudů si takto lze stěžovat předsedovi soudu, u chybujícího exekutora Exekutorské komoře ČR, Ministerstvu spravedlnosti ČR nebo předsedovi okresního soudu, do jehož obvodu je exekutor jmenován.

 

Zdroj: ČTK, foto Veřejný ochránce práv.

Go to TOP