Práva mladistvých v trestním řízení zřejmě budou rozsáhlejší

Práva mladistvých v trestním řízení budou rozsáhlejší. Návrh, který vychází z evropské směrnice, 12. srpna 2019 podepsal prezident Miloš Zeman. Pražský hrad o tom informoval v tiskové zprávě.

Mladiství podezřelí nebo obvinění v trestním řízení budou mít od září například právo na informace o řízení nebo na to, aby mohli být i po dosažení plnoletosti ve vazbě odděleně od dospělých.

Za mladistvé budou podle novely považováni i lidé, u nichž není zcela jisté, že už měli 18. narozeniny. Sněmovna vypustila tutéž konstrukci v případě lidí, u nichž by panovaly pochyby, že dovršili 15 let věku. Vláda v těchto případech navrhovala, aby se na ně v trestním řízení hledělo jako na mladší 15 let.

Důvodem pro širší informování je podle zdůvodnění novely větší míra zranitelnosti u mladistvých než u dospělých. Směrnice také nařizuje, aby policie při výslechu mladistvého dávala přednost audiovizuálnímu záznamu před pouhým záznamem zvukovým. Sněmovna upřesnila, za jakých podmínek mohou policisté takový záznam pořizovat.

Novela dále předpokládá, že mladistvý bude muset mít obhájce nikoli pouze do dovršení 18 let, ale až do 21 let věku, jestliže trestní řízení začalo předtím, než dosáhl plnoletosti, a jestliže to bude s přihlédnutím k okolnostem případu vhodné. Podle dřívějších údajů ministerstva spravedlnosti by šlo asi o 250 případů ročně, náklady státu by činily kolem čtyř milionů korun.

Novela nabyde účinnosti do měsíce po vyhlášení ve Sbírce, pravděpodobně 1. září 2019.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP