Šabatová: V zařízeních pro krizovou pomoc jsou děti déle, než stanoví zákon

Ve většině zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc zůstávají podle šetření veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové děti déle, než stanoví zákon, zařízení tak neplní svou krizovou funkci. Nedostatečně také pracují s původními rodinami. Ombudsmanka se proto obrátí na ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které zařízení spadají. Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc funguje v ČR 60, žije v nich kolem 700 dětí.

Důvody pro umístění dětí do těchto zařízení bývají situace, kdy se dítě například z nějakého důvodu ocitne bez péče rodičů, nebo jsou jinak vážně ohroženy, jde například o děti týrané či zneužívané. Zůstat by v něm měly maximálně rok, do té doby by se jejich situace měla vyřešit a vracet by se měly do rodiny, případně jít například do pěstounské péče.

„Návštěvy zařízení ale ukázaly, že většina z nich neplní krizový charakter a děti v nich žijí déle, než předpokládá zákon. Ne všechna zařízení také dostatečně pracují s rodinami, čímž snižují jejich šanci na návrat domů,“ uvedla Šabatová. Doplnila, že zařízení se často zaměřují především na hmotné zabezpečení dítěte, tedy na stravu a ubytování, a upozaďují psychologickou pomoc.

„Ta zařízení byla zřízena k nějakému účelu. Mají poskytnout pomoc v krizi a má být snaha krizi co nejrychleji překonat a dospět k řešení, které je stabilní pro dítě. Nejsou však tím, čím by být měla,“ řekla Šabatová.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP