Sněmovna bude schvalovat rozšíření EET. Týkat se má i advokátů

Sněmovna bude na nadcházející schůzi pokračovat ve schvalování novely zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), která ji rozšiřuje do dalších oborů podnikání.

Schůze dolní komory začne v úterý odpoledne 28. května 2019. Schůze by mohla trvat tři týdny a s týdenní přestávkou pro jednání výborů by skončila ve druhé polovině června.

Poslanci se na ní budou muset vypořádat také s desítkou předloh, které jim vrátil Senát. Sněmovna opětovně posoudí mimo jiné nová pravidla pro znalce a pro soudní tlumočníky a překladatele.

S úpravami senátoři vrátili poslancům například novelu, jež vyjímá velkoobchod ze zákona, který zavírá vybrané prodejny o některých svátcích. Senát navrhl zrušení zákona jako celku. V novele o registru smluv, která by zrušila výjimku například pro společnost ČEZ nebo České dráhy, chtějí senátoři naopak přidat úlevu pro veřejné nemocnice.

Schvalování vládní novely o EET nedokončila dolní komora na minulé schůzi. Poslanci se tehdy nedostali ani k hlasování o jednotlivých poslaneckých pozměňovacích návrzích, jichž se sešlo několik set. Elektronická evidence tržeb už platí například pro obchody a restaurace. Nynější novelou kabinet reagoval na rozhodnutí Ústavního soudu, který další vlny zavádění evidence tržeb zrušil. Nově by se měla týkat mimo jiné řemeslníků, lékařů a advokátů. Části podnikatelů předloha umožní evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek.

Návrh programu schůze čítá 239 bodů. Stejně jako při minulých schůzích není pravděpodobné, že by se poslanci stihli vypořádat se všemi.

Zdroj: ČTK, foto: Pixabay

Go to TOP