Země V4 zatím nechtějí pokutovat nenávistné projevy na internetu

Středoevropské země seskupené v takzvané visegrádské čtyřce (V4) v boji proti nenávistným projevům na internetu zatím nehodlají převzít německou úpravu, na jejímž základě hrozí provozovatelům velkých sociálních sítí pokuta, jestliže po upozornění bezodkladně nesmažou nenávistné komentáře či pomluvy.

Téma bylo součástí jednání, jehož se kromě zástupců zemí V4 zúčastnilo i Chorvatsko a na kterém Českou republiku zastupovala ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Zatím ani jedna země V4 nechce jít německou cestou, protože spolupráce s provozovateli sociálních sítí se zlepšuje. Zástupci zemí V4 se shodli, že otázka boje proti nenávistným projevům na internetu není jen záležitostí státu, ale i provozovatelů sociálních sítí.

Ministryně Benešová na dotaz ČTK řekla, že Česko v současnosti analyzuje zmíněný německý zákon. „Nechceme potlačovat svobodu slova. Určitě cestou cenzury nepůjdeme,“ dodala. Už teď jsou podle ní postihovány takové nenávistné projevy na internetu, které jsou trestným činem.

České ministerstvo vnitra ve dřívější koncepci boje proti projevům extremismu a předsudečné nenávisti uvedlo, že je potřeba zintenzivnit úsilí k potírání nenávistných projevů na internetu. Ze zprávy o extremismu za loňský rok totiž například vyplynulo, že na šíření rasistických a xenofobních myšlenek se výrazně podílely weby přinášející konspirační teorie a dezinformace.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP