Novým předsedou Krajského soudu v Ostravě má být Petr Novák

Novým předsedou Krajského soudu v Ostravě by se měl stát soudce Petr Novák. Jeho jmenování navrhla prezidentovi ministryně spravedlnosti Marie Benešová 13. května. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici. Funkce předsedy krajského soudu je uvolněna od počátku května, kdy skončilo funkční období dosavadní předsedkyni Ivě Hrdinové.

Výběrové řízení na obsazení funkce vyhlásil ještě tehdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Přihlásili se dva zájemci. Výběrová komise doporučila Nováka, s čímž se Benešová ztotožnila.

„Novák je velmi dobře hodnocen z hlediska odborných znalostí i osobních a morálních vlastností. Jde o specialistu na věci finanční a bankovní kriminality a dále na korupci veřejných činitelů, korupci při veřejných zakázkách, veřejných soutěžích a dražbách. Je respektován svými kolegy jako odborná autorita a je jednou ze základních opor trestního úseku,“ uvádí materiál.

Novák, který je soudcem přes 15 let, se například podílí i na výběru justičních čekatelů a jejich odborném vzdělávání, rovněž školí a přezkušuje zaměstnance Probační a mediační služby.

Novák v justici působí od roku 2000, kdy byl přijat jako justiční čekatel. Od září 2003 byl jmenován soudcem a začal působit na Okresním soudu ve Frýdku-Místku. Na krajském soudu, kde pracuje dosud, je od roku 2015.

Zdroj: ČTK

Go to TOP