Nejvyšší státní zástupce Zeman vyloučil objednávku trestního stíhání

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vyloučil, že lze v České republice beztrestně objednat trestní stíhání, zatímco ministryně spravedlnosti Marie Benešová naznačila, že to možné je.

„Doposud jsem neviděl žádný dokument, ať už se nazývá analýzou, posudkem či oponentní zprávou, na jejichž základě bych mohl věcně argumentovat a podat věcnou odpověď. Z tohoto důvodu je nemožné se k problému vyjádřit. V obecné rovině však mohu sdělit, že Česká republika je právním státem, kde orgány činné v trestním řízení dodržují zákony, a dojde-li, čistě ojediněle, k nějakému excesivnímu jednání, pak na to orgány činné v trestním řízení reagují, jak již v minulosti osvědčily v případech trestního stíhání i odsouzení lidí z vlastních řad. Z tohoto pohledu tedy mohu zásadně vyloučit, že lze v České republice beztrestně objednat trestní stíhání,“ uvedl Zeman.

Že je v Česku možné objednat trestní stíhání tvrdili prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš v médiích začátkem loňského roku. Jejich výroky tehdy odmítla policie, Česká advokátní komora i předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Zdroj: NSZ, ČTK
Foto: NSZ

Go to TOP