Do nápravy vězňů se v Německu zapojily včely

Věznice v Remscheidu v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko zahájila včelařský projekt, jehož cílem je zaměstnat vězně smysluplnou prací, která z nich udělá zodpovědné občany. Autoři projektu chtějí přispět i k ochraně životního prostředí. Co by se trestanci měli při práci s téměř třemi miliony včel naučit? Například že to bolí, když člověk nedodržuje pravidla, uvedla agentura DPA.

Ministr spravedlnosti spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Peter Biesenbach usiluje o to, aby se včelařský projekt prosadil i ve věznicích v jiných německých spolkových zemích. Už teď sice mají ojediněle i několik úlů i jinde, v Severním Porýní-Vestfálsku je ale projekt „vězeňských včel“ mnohem propracovanější. Zapojilo se do něj už několik nápravných zařízení, která navíc spolupracují s místními zemědělci a obchody. Někteří trestanci docházejí přímo na zemědělské usedlosti v okolí věznic a se včelami pracují přímo v úlech v ovocných sadech.

Péče o včely je v čistě mužské věznici v Remscheidu neobvyklým projektem. Na svědomí jej má ředitel místního pracovního oddělení Jürgen Krämer, který ve vězeňství pracuje už 40 let. Už dlouho dvaašedesátiletý Krämer uvažoval, jak vězně smysluplně připravit na život za zdmi věznice. „Práce venku se změnila,“ říká. Truhláři a zámečníci z vězení si podle něj mimo věznici jen těžko shánějí práci.

První úly se včelami do věznice v Remscheidu Krämer dovezl na jaře 2016. Od té doby se do projektu zapojila také nápravná zařízení v Castropu-Rauxelu, v Gelsenkirchenu a ve Schwerte. Dohromady tyto čtyři věznice pečují o 68 včelstev, které každý rok čítají mezi třemi a čtyřmi miliony kusů hmyzu. S takovým množstvím se dá vyprodukovat až tuna medu. Věznice zapojené do projektu si mezi sebou práci dělí: výroba včelích úlů, péče o včely, sklízení medu, práce s medometem a pravidelná údržba všeho potřebného.

„Kdo pracuje se včelami, musí dodržovat pravidla, jinak následuje okamžitý trest: chyba – bodnutí, a pak to bolí,“ říká Krämer, který je přesvědčen o účinnosti včelího projektu. „Je to integrační program pro každého: pro uprchlíky, pro trestance z Turecka, severní Afriky, Ruska, Blízkého a Dálného východu, kteří často neumějí německy, ale i pro všechny, kteří mají jen tuto jednu šanci.“ Agresivní trestanci se do včelího projektu, o který je velký zájem, vůbec nedostanou. Jsou prý lidé, na které žádná terapie nezabírá. Ti musejí být za mřížemi.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP