Chytré vyhledávání na webu Zákony pro lidi vám ušetří čas

Zákony pro lidi poskytují zdarma všem zájemcům aktuální znění tuzemských zákonů a dalších ustanovení. Profesionálům práva jsou tu k dispozici sofistikované nástroje a funkce, které mohou využívat podle vlastních potřeb. Stránky umožňují rychle vyhledat potřebný předpis a dostat se na jeho konkrétní ustanovení způsoby, které jiné systémy nabídnout nedokážou.

Čas. Pro usilovně pracujícího člověka ta vůbec nejdůležitější komodita. Tomáši Baťovi je připisován výrok „Z kapek moře, z haléřů miliony“, ale také „Den má 86 400 sekund“. Každá nastřádaná vteřinka se počítá, ušetřené minuty a hodiny mohou představovat klíčový náskok anebo třeba jen dlouho odkládanou příležitost k regeneraci sil.

Vyhledávejte předpisy lépe, jednodušeji a rychleji

Informační portál Zákony pro lidi poskytuje jak nejširší veřejnosti, tak především profesionálům práva celou škálu sofistikovaných nástrojů a funkcí, včetně možnosti personalizace stránek. Ale jeho hlavní předností, která nejlépe charakterizuje přístup jeho tvůrců k tomu, jak jsou Zákony pro lidi koncipovány, je, že tento web umožňuje i tak banální věc, jako je vyhledání právního předpisu, provést mnohem lépe, jednodušeji a rychleji.

Rádi bychom vám představili několik nápadů, díky nimž budete moci na stránkách Zákony pro lidi pohotově vyhledat potřebný předpis a dostat se až na jeho konkrétní ustanovení způsoby, které vám jiné systémy nenabídnou.


Stačí zadat část letopočtu, paragraf zákona nebo zkratku

Vyhledávání konkrétních předpisů je na Zákonech pro lidi koncipováno tak, aby se minimalizoval počet kroků nutných k dosažení úspěšného výsledku. Jinak řečeno, do našeho vyhledávače nemusíte zdlouhavě vypisovat veškeré informace charakterizující vámi požadovaný odkaz. Můžete vyhledávat několika způsoby a každý z nich představuje zjednodušení práce a ušetření času. Patří mezi ně vyhledávání číslem, příslušným paragrafem či zažitou zkratkou.

Samozřejmostí je možnost vyhledání předpisu podle jeho čísla. Jenže i tohle je u nás mnohem snazší. Ať už totiž na Zákonech pro lidi hledáme kodex podle jeho čísla či letopočtu, není třeba tento údaj do vyhledávače vypisovat celý. Náš systém si ho sám okamžitě odvodí. Potřebuji-li například nahlédnout do Občanského zákoníku, začnu do vyhledávače vepisovat číslo 89/2012 a už v průběhu psaní údaje se objevuje nabídka s požadovaným předpisem.

Pokud mám zájem vyhledat konkrétní znění nějakého zákona, na Zákonech pro lidi to můžu udělat velmi jednoduše. Stačí když zadám zkratku a příslušný paragraf, např. noz § 96, a okamžitě se otevře stránka s tímto konkrétním požadovaným předpisem.

Namísto abychom se postupně proklikávali cestou: Občanský zákoník, Část první, Hlava II, Díl 2, Oddíl 6, Pododdíl 3, § 96 a), dostaneme se během vteřiny na požadovaný předpis, který je navíc pro lepší orientaci na stránce barevně zvýrazněný. Tento odkaz lze pak v rámci nástroje Citační asistent, který je dostupný všem uživatelům portálu Zákony pro lidi, sdílet s kolegy či klienty.

Zkratky, které usnadňují vyhledávání

Právnická veřejnost má předpisy v krvi a při jejich vyhledávání většinou používá zkratky názvů. Zákony pro lidi mají v systému agregované stovky zkratek názvů předpisů, které usnadňují vyhledávání a šetří váš čas. Při jejich zadání do vyhledávače se uživatelům začne automaticky a okamžitě nabízet ten správný předpis, např. NOZ (Občanský zákoník – nový), ZP (Zákoník práce), TZ (Trestní zákoník), SZ (Stavební zákon) nebo třeba ZDP (Zákon o daních z příjmu). Navíc přímo na hlavní stránce portálu mají zájemci k dispozici přehled těch nejvyhledávanějších kodexů.)

V případě, že byste u nás nenašli zkratku, na kterou jste ze své praxe zvyklí, napište nám na info@zakonyprolidi.cz. Naším úkolem je zjednodušovat vám v práci, proto do seznamu snadno a rádi doplníme každou relevantní zkratku.

Využijte to nejlepší, co je k dispozici

Stále více právníků využívá portál Zákony pro lidi jako chytrou osobní kancelář. Moderní prostor se spoustou praktických vychytávek, které urychlují, zpřesňují a zároveň i usnadňují práci. Výhody každé z nabízených služeb nejlépe vyniknou, jsou-li využívány ve spolupráci s těmi ostatními. Podmínkou je, že je uživatelé efektivně zapojí do chodu svých „virtuálních pracoven“. Nejlepší způsob, jak to můžete udělat, je využít prémiovou službu Zákony pro lidi PLUS. Vyzkoušejte si ji na měsíc zdarma.

Pavel Gardavský

 

Go to TOP