Senát možná bude chtít zrušit zákon o omezení svátečního prodeje

Senát možná doporučí zrušit zákon, podle něhož musí mít velké obchody o vybraných státních svátcích zavřeno. Doporučil mu to jeho hospodářský výbor.

Senát možná doporučí zrušit zákon, podle něhož musí mít velké obchody o vybraných státních svátcích zavřeno. Doporučil mu to jeho hospodářský výbor. Rozhodl se tak změnit novelu, podle níž by o svátcích mohly mít otevřeno velkoobchody. Senát má v plánu zabývat se předlohou již na své zítřejší schůzi.

Zrušit celý zákon o omezení prodejní doby navrhovali již dříve poslanci ODS. Sněmovna ale jejich návrh loni v lednu zamítla. Obchody nyní musí zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den obchody mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Nově by podle novely mohly mít otevřeno také velkoobchody, které se zabývají nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti. Předkladatelé návrhu argumentovali hlavně tím, že uzavření velkoobchodů ohrožuje zásobování těch obchodů, které mohou mít o stanovených svátcích otevřeno. Poukazovali například na stravovací provozy, které každodenně potřebují z velkoobchodů především čerstvé nebo rychle se kazící potraviny.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Go to TOP