Rozvod v Británii má být nově jednodušší a kratší

Londýn 9. dubna (ČTK) – Britská vláda se chystá zjednodušit půl století staré rozvodové zákony. Páry z Anglie a Walesu, které se rozhodnou ukončit manželství, už nebudou muset jako dosud prokazovat vinu za krach svazku, například kvůli cizoložství. Celý proces, o němž britský tisk píše jako o „rozvodech na zakázku“, by měl být v budoucnu kratší a budit menší vášně.

Ve zmíněných částech Spojeného království zatím platí, že pokud jedna strana nemůže druhé dokázat nevěru, nerozumné chování nebo „dezerci“, je jediným způsobem, jak dosáhnout rozvodu bez souhlasu protistrany, pětiletá rozluka. V případě, že se manželé dokážou dohodnout, musí být od sebe podle deníku The Guardian dva roky.

Nově má stačit odvolat se na nenapravitelný rozvrat manželství. Rozhodnutí o ukončení sňatku už také nebude možné napadnout, čehož ale zatím lidé využívali jen ve dvou procentech případů. Od podání žádosti o rozvod do jeho potvrzení bude muset uplynout šest měsíců, aby si manželé mohli svůj záměr „promyslet“.

Vláda s návrhem změn v rozvodových zákonech přišla už loni, nyní se je chystá předložit parlamentu. Snaha o reformu souvisí s případem ženy, která se chtěla po 40 letech rozvést pouze na základě toho, že je ve svazku nešťastná. U soudu ale neuspěla, protože její manžel s rozvodem nesouhlasil. Soud místo toho nařídil, že žena musí zůstat vdaná do roku 2020.

mka nob

Go to TOP