Prezident Zeman podepsal novelu posilující pozici ekologických sdružení

Nevládní ekologická sdružení získají výslovné právo požádat o uložení nápravných nebo preventivních opatření podle zákona o předcházení ekologické újmě. Změnu zavádí novela, kterou vláda připravila na základě výtek Evropské komise. Normu již podepsal i prezident Miloš Zeman podepsal.

Novela nově stanoví, že řízení o uložení preventivních nebo nápravných opatření bude možné zahájit z moci úřední i na žádost neziskové organizace, která byla založena za účelem ochrany životního prostředí. Ministr životního prostředí Richard Brabec již dříve rozptyloval obavy, že by změna mohla poskytnout nevládním organizacím nástroje k blokování nové výstavby. V Česku navíc podle něho nebyl dosud zaznamenán žádný případ takové ekologické újmy, který by si vyžádal uložení nápravných opatření podle upravovaného zákona.

Evropská komise vytýkala Česku, že hlavním postupem při řízení o uložení preventivních nebo nápravných opatření je řízení z moci úřední, a na tento způsob se podle ní klade větší důraz než na řízení zahajované na žádost. Je to podle komise v rozporu s příslušnou směrnicí. Argumenty České republiky komise nepřijala. Pokud by tedy předloha nebyla přijata, Česku by podle vlády hrozila pokuta nejméně dvou milionů eur (zhruba 51,3 milionu korun).

Žádost o zahájení řízení může podle přijatého znění podat fyzická nebo právnická osoba, která je ekologickou újmou dotčena nebo je u ní takové dotčení pravděpodobné. Nově bude v zákoně výslovně uvedeno, že o zahájení řízení bude moci požádat i právnická osoba, která není založena za účelem podnikání a jejímž hlavním cílem je ochrana životního prostředí.

Go to TOP