Poslanci mají projednávat tři zákony, i snížení plateb za státní pojištěnce

Poslance čeká v tomto týdnu schvalování zřejmě tří zákonů. Sejít se mají ve středu 20. července, aby schválili vládní návrh na snížení státních plateb do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané, a také zákaz jednorázových plastových výrobků, se kterým přišla EU. Schvalovat by měli i novelu zákona o svobodném přístupu k informacím, která kromě jiného zavádí povinnost poskytovat informace o výši platů a odměn vysokých státních úředníků.

 

Vládní návrh novely zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění ve spojení poslaneckými úpravami předpokládá, že platby se po lednovém zvýšení od srpna sníží. Stát by tak odvedl za celý letošek do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni. Od roku 2024 má být zároveň zavedena automatická valorizace zdravotních plateb státu. Vycházet má podle návrhu z měsíční částky 1900 korun na pojištěnce, kterou by stát odváděl příští rok.

Dalším je návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí. Zákon zakáže jednorázové plastové výrobky a týkat se bude třeba příborů, talířů, brček, vatových tyčinek či tyček na uchycení balonků, nápojových kelímků z polystyrenu a výrobků z oxoplastu. Po zákazu by se podle ministerstva životního prostředí měla ročně snížit spotřeba těchto výrobků o zhruba 1,77 miliardy kusů. K vybraným jednorázovým výrobkům, které budou zakázány, už existují náhrady. Předloha upravuje také povinnosti výrobců některých plastových výrobků. Doprovodná novela pak stanoví cíle pro zajištění tříděného sběru plastových nápojových lahví. Zavede rovněž požadavky na část samotných výrobků z plastu.

Sněmovna by mohla ve středu schvalovat i novelu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Zavádí povinnost poskytovat informace o výši platů a odměn vysokých státních úředníků. Údaje podle zákona by měly poskytovat také nově vymezené veřejné podniky.

Středeční jednání přerušené 29. schůze Sněmovny je prozatím poslední, které by poslanci měli o letních prázdninách absolvovat.


Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP