Návrh zákona o podpoře bydlení prošel ve sněmovně prvním čtením

Vládní návrh zákona o podpoře bydlení, který má vytvořit systémovou podporu pro lidi ohrožené bytovou nouzí, 10. července ve sněmovně prošel úvodním kolem projednávání. Zákon se podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) zaměřuje především na rodiny s dětmi a seniory, u kterých nejvíce hrozí ztráta běžného bydlení. Lidí ohrožených bytovou nouzí a souvisejícími potížemi je podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše v tuzemsku asi 1,6 milionu. Předloha odolala opozičním návrhům na zamítnutí nebo vrácení.

 

Jedním z hlavních cílů zákona je podle MMR postupně snižovat počet lidí v bytové nouzi ze současných 154 000. Ze dvou třetin jde o rodiny s dětmi. Vláda si od předpisu slibuje také úspory na nákladech spojených s bytovou krizí. „Stávající neřešení bytové nouze je pro státní pokladnu velmi drahé,“ prohlásil ministr Bartoš. Výdaje spojené s bytovou nouzí podle něj přesahují čtyři miliardy korun. „Do toho systému podpory jsme ve vládním návrhu nezařadili nic, co by se dříve v praxi neosvědčilo. Nástroje zákona jsou odzkoušeny zhruba v 70 projektech napříč Českou republikou, městy, obcemi i řadou organizací, které v tomto často suplují právě roli státu,“ popsal ministr.

Poslankyně Eva Fialová navrhla zákon zamítnout nebo vrátit k dopracování, což je jen jiná forma zamítnutí. Připojily se další stranické kolegyně i poslankyně Karla Maříková. Návrh podle Fialové vynechává osoby, které sice na bydlení dosáhnou, ale náklady na bydlení jsou pro ně vysoké. Zákon nepodporuje vybudování žádného bytu, ale zavádí nové pozice a ukládá další povinnosti obcím s rozšířenou působností, míní. Stát se podle ní stává obchodníkem s chudobou a může zhoršit situaci v místech, kde je větší množství vyloučených lokalit.

Návrh uvádí, že vyhovujícím bydlením se rozumí bydlení v bytě na základě právního důvodu k užívání za účelem zajištění bytové potřeby, které je přiměřené potřebám členů domácnosti. Vyhovujícím bydlením nebude mimo jiné bydlení s člověkem, který se dopustil násilí na členu domácnosti.

Zákon počítá například se vznikem kontaktních míst v obcích s rozšířenou působností, která budou poskytovat poradenství směřující k prevenci ztráty bydlení. Vzniknout má také dobrovolný systém garancí pro soukromé majitele bytů, takzvané bydlení s ručením, a finančních příspěvků pro obce, které pronajmou své byty lidem v bytové nouzi. Norma dále předpokládá asistence v bydlení, která podpořeným domácnostem pomůže udržet si bydlení a zároveň minimalizuje rizika pro majitele a sousedy. V případě bydlení s ručením bude poskytovatel tohoto bydlení vlastníkům ručit za úhradu nájemného a služeb, pokud je nezaplatí nájemce.

Mechanismy, které zákon zavádí, by podle dřívějšího vyjádření ministra práce Mariana Jurečky měly vést k omezení počtu dětí v azylových domech nebo seniorů v ubytovnách. Pomoci má podle Jurečky při hledání bydlení také dětem odcházejícím z ústavní péče nebo zdravotně postiženým.

Návrh zákona o podpoře v bydlení je součástí takzvané reformy Bydlení pro život prosazované MMR, jejímž cílem je krom jiného také zajistit potřebné investice na výstavbu a rekonstrukce dostupných nájemních bytů.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP