ESLP zamítl stížnost francouzských hasičů na povinné očkování

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku zamítl dne 25. srpna návrh 672 francouzských profesionálních i dobrovolných hasičů na předběžné opatření týkající se krizového zdravotního zákona, resp. povinného očkování proti covidu-19, které se na jejich profesi ve Francii bude od září vztahovat. Pokud vakcinaci odmítnou, nebudou smět chodit do práce a hrozí jim pozastavení platu. ESLP konstatoval, že tento návrh nespadá do jeho působnosti.

Ve Francii je očkování proti covidu-19 povinné pro zdravotníky od srpna tohoto roku, na hasiče se začne vztahovat 15. září. Příslušný zákon schválila Francie 5. srpna v rámci boje s pandemií onemocnění covid-19.

Podle stěžovatelů tato povinnost porušuje jejich „právo na život“„právo na respektování soukromého a rodinného života“ definované v Evropské úmluvě o lidských právech. Hasiči po soudu žádali pozastavení povinnosti nechat se očkovat a také návazných trestů – pozastavení výkonu profese a pozastavení vyplácení mzdy –, které jim hrozí.

ESLP uvedl, že návrh hasičů na předběžné opatření týkající se zákona 2021-1040 z 5. srpna 2021 o řešení zdravotní krize, nespadá pod jeho působnost. Jak soud uvedl, návrhu na předběžné opatření vyhoví pouze výjimečně, pokud jsou navrhovatelé vystavení reálnému riziku nenapravitelnosti škod. O stížnosti, která byla soudu doručena 19. srpna, rozhodoval sedmičlenný senát.

Ve Francii působí 253 000 hasičů. Podle odhadu hasičských odborů má očkování přibližně 65 až 70 procent z nich, tedy zhruba stejný podíl jako u celé francouzské populace.

Rozhodnutí ve věci Abgrall a 671 dalších vs. Francie soud zveřejnil na svých stránkách.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP