Ruské úřady zadržely advokáta Pavlova – obhájce Safronova a Navalného fondů

Ruské úřady dne 30. dubna 2021 zadržely známého advokáta Ivana Pavlova, který se specializuje na případy vlastizrady, špionáže a oponentů Kremlu. Pavlovovi hrozí až tři měsíce vězení za zveřejnění utajovaných informací, řekli novinářům obhájcovi spolupracovníci. Soud pak Pavlovovi v této souvislosti omezil jeho další činnost. Právník si podle agentury TASS novinářům postěžoval, že mu vyšetřovatelé zabavili dokumenty, na které se vztahuje advokátní tajemství, jakož i celý spis o případu Ivana Safronova.

Ivan Pavlov

Pavlov minulý čtvrtek hájil u soudu fondy hlavního kritika Kremlu, vězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Úřady chtějí Navalného fondy boje proti korupci a ochrany práv občanů zakázat. O den později se měl Pavlov zúčastnit jednání moskevského soudu o prodloužení vazby bývalému novináři, poradci šéfa Roskosmosu Safronovovi, který čelí obvinění z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Podle očekávání soud prodloužil vazbu do 7. července.

Pavlova, který pochází z Petrohradu, zatkli 30. dubna časně ráno v moskevském hotelu po prohledání jeho hotelového pokoje. Poté jej převezli do kriminální ústředny, uvedl list Kommersant, podle kterého se na akci kromě federálních vyšetřovatelů podílí rovněž tajná služba FSB. Domovní prohlídka se odehrála také v petrohradském bytě Pavlovovy manželky, zadržen byl patrně také počítačový specialista Pavlovovy advokátní kanceláře.

Odpoledne pak moskevský soud vyhověl žádosti vyšetřovatelů a Pavlovovi omezil jeho činnost. Zakázal mu „hovořit se svědky trestního řízení, s výjimkou blízkých příbuzných, odesílat a přijímat poštovní a telegrafní zásilky a používat spojovací prostředky a internet, s výjimkou nouzových případů a komunikace s vyšetřovatelem a kontrolním orgánem“, napsala agentura TASS. Advokát má také nakázáno „sám a včas se dostavit na výzvu vyšetřovatele a k soudu“.

Pavlovův kolega Jevgenij Smirnov uvedl, že Pavlov často čelil výhrůžkám od vyšetřovatelů FSB, zejména Alexandra Čebana, který má na starosti Safronovův případ. „Říkal mu do očí, že už ho mají po krk a že udělají vše, aby ho zavřeli,“ tvrdí Smirnov.

„Vyšetřovatelé si myslí, že jsem spáchal zločin, když jsem novinářům řekl, že vašeho kolegu vězní kvůli absurdnímu obvinění ve vazební věznici Lefortovo. Nezákonně,“ řekl Pavlov podle listu Kommersant novinářům. Dodal, že konkrétně mu vyšetřovatelé vytýkají, že informoval list Vedomosti o obvinění Safronova a že před novináři v březnu hovořil o utajeném svědkovi v případu.

Propustit Pavlova na svobodu a ukončit jeho „nezákonné“ trestní stíhání požaduje v otevřeném dopise řada advokátů, uvedla agentura TASS. Přidala se k nim i Česká advokátní komora. Advokátovi kolegové nepochybují, že zadržení souvisí s Pavlovovou vysoce profesionální prací v mnoha ožehavých případech, vedených tajnou službou FSB. Maximální pomoc Pavlovovi slíbila petrohradská advokátní komora. Zadržení advokáta vnímá profesní společenství negativně, ohradil se šéf federální advokátní komory.

Zdroj: ČTK, ČAK
Foto: advgazeta.ru;
Пресс-служба ФПА

 

Go to TOP