Maďarsko a Polsko se shodly na tom, že veto rozpočtu EU je nutné

Své veto sedmiletého rozpočtu Evropské unie a unijního fondu na podporu ekonomik zasažených koronavirem považují zástupci Maďarska a Polska za nutné. Ve čtvrtek 26. listopadu se na tom na schůzce v Budapešti shodli premiéři obou zemí. Polský premiér Mateusz Morawiecki tvrdí, že podmiňování výplaty unijních peněz dodržováním principů právního státu může vést k rozpadu evropského bloku. Zavedení takového mechanismu by podle něj a jeho maďarského protějšku Viktora Orbána vyžadovalo změnu unijních smluv

 

„Naším cílem je zabránit mechanismu, který by neposílil, ale oslabil právní stát v Evropské unii tím, že by ho ponížil na politický nástroj,“ uvádí se v prohlášení premiérů Mateusze Morawieckého a Viktora Orbána, v němž se oba státníci zavázali, že pokud se jedné zemi nebude líbit nějaký návrh EU, nepřijme ho ani ta druhá. Vadí jim také, že definice právního státu je „široká a vágní“. Podle premiéra Orbána je nezodpovědné spojovat politickou debatu týkající se právního státu s ekonomickými otázkami spojenými se zvládnutím krize související s pandemií onemocnění Covid-19. Dodal, že v krizi je nutné rychle dělat rozhodnutí s dopadem na ekonomiku.

Podle Viktora Orbána je použití veta legitimním nástrojem v současném sporu. Prohlásil, že je jeho „vlasteneckou povinností“ zavrhnout jakékoli řešení, které by poškozovalo maďarské zájmy.

Polská vláda dnes odmítla návrh předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen ze středy  25. listopadu řešit spory, kvůli kterým spolu s Maďarskem blokuje schválení sedmiletého rozpočtu a fondu krizové pomoci ekonomikám, před Soudním dvorem Evropské unie. Informoval o tom šéf polské diplomacie Zbigniew Rau.

„Návrh Ursuly von der Leyen nijak nesnižuje pochybnosti, jaké Polsko a Maďarsko mají,“ řekl Zbigniew Rau. Dodal, že u Soudního dvora EU lze napadnout jakoukoliv legislativu, ale taková řízení trvají mnoho let, a peníze z rozpočty by byly zmrazeny okamžitě. Podle šéfa polské diplomacie se sice členské státy při ratifikaci unijních smluv vzdaly části, ale ne všech svých pravomocí a spojení vlády práva s penězi z fondů EU je v rozporu s unijními smlouvami. „Ke všemu podmínky tohoto mechanismu jsou nejasné, nepřesné a ponechávají byrokratům v (Evropské) komisi volnou ruku,“ tvrdí Zbigniew Rau.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes na rozhlasové stanici Kossuth řekl, že nechce hledat kompromis ve sporu kolem podmínky dodržování principů vlády práva. Nejde podle něj o právní otázku, ale o rozhodnutí několika členů sedmadvacítky a Evropského parlamentu. „Naše pozice je pevná jako skála, v jejich případě jde o politickou vůli. Jejich se může změnit, naše ne. Nechci kompromis,“ prohlásil premiér Orbán.

Pokud Varšava a Budapešť bezprecedentní balík v celkové hodnotě před 1,8 bilionu eur zablokují, zbrzdí se v zemích sedmadvacítky výplata miliard eur v době, kdy blok čelí druhé vlně pandemie onemocnění Covid-19 a hospodářské recesi, informovala agentura Reuters. Polsko a Maďarsko přitom z unijních peněz silně profitují, Polsko je jejich největším příjemce v EU.

Podmínit čerpání peněz z unijní pokladny dodržováním principů vlády práva se EU rozhodla na základě dohody členských zemí a Evropského parlamentu ze začátku listopadu t. r. Maďarsko a Polsko, s nimiž unijní instituce už několik let vedou řízení kvůli obavám z omezování nezávislosti justice či médií, označují úpravu za porušení unijních smluv.

Nejmenovaný vysoce postavený unijní diplomat k postoji Polska a Maďarska uvedl, že ostatní členské státy a europoslanci nemají chuť znovu vyjednávat o podmínce navázat peníze na dodržování demokratických principů. „Polsko a Maďarsko se svým prohlášením odsouvají do hlubší a hlubší izolace,“ cituje diplomata agentura Reuters.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

 

Go to TOP