Slavnostní slib složilo v Betlémské kapli 140 nových advokátek a advokátů

„Dnešním dnem jste překonali poslední překážku, která stála mezi vámi a svobodným výkonem advokátního povolání, vystupujete z bezpečného přístavu pracovního poměru a stáváte se svobodnými podnikateli,“ řekl dnes, tedy 3. května 2024, předseda České advokátní komory Robert Němec 140 novým kolegyním-advokátkám a kolegům-advokátům, kteří slavnostně složili advokátní sliby v aule Betlémské kaple. „Věřte, že advokátní podnikatelský trh není jednoduchý, je vysoce kompetitivní, a prosadit se, není snadné. Přeji vám, aby se vám to co nejvíce dařilo, a za ČAK vám mohu slíbit, že my se budeme snažit, aby rámec, ve kterém se budete pohybovat, byl spravedlivý, a aby pro vás Komora byla partnerem, který vám bude vaši činnost usnadňovat,“ dodal.

 

I tentokrát se vedení České advokátní komory rozhodlo využít výjimečných prostor srdci Prahy a umocnit tak mimořádný okamžik, kterým složení advokátního slibu bezesporu je, nejen novým advokátům, ale také jejich blízkým a rodinným příslušníkům. O tom, že to byl správný krok, svědčila zaplněná Betlémská kaple.

„Dnes se stáváte plnohodnotnými a plnoprávnými členy advokátní komory. Komora bude vypadat přesně tak, jak si ji my sami budeme tvořit. To není žádná fráze – každý z nás má plné právo se podílet na její činnosti, účastnit se práce v jednotlivých sekcích, zapojit se různých projektů, účastnit se sněmu…,“ připomenul Robert Němec novým kolegyním a kolegům možnosti, které se před nimi nově otevírají. A zmínil také blížící se sněm a možnost případné online účasti na této významné akci. Hovořil i o servisu (vydávání různých elektronických pomůcek, manuálů apod.), který ČAK plánuje svým členům poskytovat prostřednictvím nových webových stránek, jež jsou krátce před spuštěním.

Ve svém vystoupení také předseda ČAK požádal nové advokátky a advokáty, aby se řídili slovy slibu, který dnes v Betlémské kapli zazněl: „Slibuji na svou čest a svědomí, že budu ctít právo a etiku povolání advokáta a chránit lidská práva. Slibuji, že budu dodržovat povinnost mlčenlivosti a dbát důstojnosti advokátního stavu.“ „Uvědomte si,“ řekl Robert Němec, „že každý přešlap, kterého se dopustí jednotlivý advokát, vrhá negativní světlo na celou advokátní profesi…“

„Přeji vám, abyste byli ve své profesi úspěšní, a děkuji vám, že jste si vybrali právě advokacii,“ uzavřel Robert Němec. Poté už kapli rozezněla advokátní hymna, která byla definitní tečkou za dnešními slavnostními advokátními sliby.

 

           

 

Redakce AD
Foto: redakce

 

Go to TOP