ÚS odmítl stížnost, ani dál nebude možné volit europoslance v cizině

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který chtěl v eurovolbách volit na české ambasádě v Bruselu. Česká právní úprava však odevzdání hlasu touto cestou při volbách do Evropského parlamentu neumožňuje. Podle ústavních soudců nejde o porušení základních práv ani evropských předpisů. Stížnost odmítli jako neopodstatněnou.

Muž v době konání voleb pobýval v Bruselu na pracovní stáži. Hned po volbách podal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, kde se domáhal zneplatnění mandátu všech nových českých europoslanců. Po neúspěchu podal ústavní stížnost, spojil ji také s návrhem na zrušení zákona o volbách do Evropského parlamentu

Zatímco ve sněmovních či prezidentských volbách mohou Češi žijící v zahraničí volit na ambasádách, v eurovolbách taková možnost není. Lze volit buď v Česku, anebo po splnění lokálních podmínek odevzdat hlas v jiném členském státu EU, ovšem pro tamější kandidáty.

NSS na základě voličovy stížnosti uznal, že zákon jednoduchou volbu ze zahraniční neumožňuje, případná změna je však spíše otázkou pro zákonodárce. Možnost volit na ambasádách svých domovských zemí nemají ani Irové, Malťané a Slováci.

Podle ústavních soudců NSS přesvědčivě vysvětlil, že byť je česká úprava v rámci EU menšinová, nevyplývá z unijního práva povinnost členských států umožnit hlasování jejich občanů ve volbách do Evropského parlamentu ze zahraničí.

„Podle principu rovnosti volebního práva má každý volič stejný počet hlasů, které mají stejnou váhu; tento princip neznamená, že má každý občan ČR právo na výkon volebního práva za totožných podmínek jako občané jiných členských států EU, stejně tak negarantuje shodné možnosti hlasování ve všech volbách konaných v ČR,“ stojí v usnesení.


Zdroj: ČTK, Ústavní soud
Foto: Pixabay

 

Go to TOP