Pracovní skupina se asi nepřikloní k psychotestům kvůli zbrojnímu průkazu

Členové rozšířené pracovní skupiny k zákonům, které upravují nakládání se zbraněmi, se většinou nepřiklánějí k plošnému zavedení psychologických testů jako podmínky pro získání zbrojního oprávnění. Informoval o tom člen sněmovního Výboru pro bezpečnost Petr Letocha. Za lepší řešení považuje propojení zbraňového registru s registrem pacientů. Podle jeho kolegy Huberta Langa na povinné psychologické či psychiatrické vyšetření kvůli zbrojnímu průkazu nejsou nyní kapacity. Otázkou se bude skupina nadále zabývat.

 

Členové skupiny řešili i možnost zavést psychologické testy jen pro některé skupiny lidí – například pro lidi vykázané kvůli domácímu násilí. „Ministerstvo kvitovalo náš návrh, že osoby, které by byly vykázány z obydlí kvůli domácímu násilí, by poté byly podrobeny nějakým testům nebo dalším opatřením, aby se opravdu prověřilo, zda ty osoby mají mít zbraň,“ uvedla Irena Hůlová z organizace Amnesty International. Podle Langa vznikne podskupina, která se bude touto problematikou zabývat. Považuje za logické, aby lidé, kteří například vyhrožují dětem či manželovi nebo manželce použitím zbraně, o zbrojní oprávnění přišli.

Podle Letochy je nejdůležitější, aby lékaři, ke kterým přijdou lidé s psychologickými problémy, měli možnost jednoduše nahlédnout, zda pacient vlastní zbrojní průkaz. Pak posoudí, jestli je jeho problém tak závažný, že je nutné oprávnění odebrat. Skupina se podle poslance bude nadále scházet, a to jak v podskupinách, tak v plénu.

Podle mluvčího Ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky navazuje jednání rozšířené skupiny na přijetí zákona o zbraních a střelivu, který zavádí přísnější pravidla držení zbraní a lepší podmínky pro jejich vymáhání. Předpis má také zpřehlednit systém a provázání databází se zdravotnickými registry. „Při projednávání nové legislativy však vyplynula potřeba otevřít debatu nejen z odborného a technického hlediska, ale i z hlediska společenského,“ uvedl mluvčí. Ministerstvo proto vytvořilo skupinu složenou ze zástupců parlamentních stran, akademiků, zdravotnických expertů a lidskoprávních organizací. Odborníci se dnes v rozšířené skupině sešli poprvé.

Novelu zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních) v červnu podpořila Poslanecká sněmovna v prvním kole. Prodejci zbraní a střeliva ale zřejmě budou muset hlásit policii podezřelé nákupy dříve než od roku 2026, kdy začne nový zákon platit. Policie má také získat širší možnosti pro zajištění zbraní. Novelu připravila vláda v reakci na prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde její student 14 lidí zabil, 25 zranil a následně zastřelil i sebe.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP