Návrh antibyrokratického zákona má pomoci snížit administrativní zátěž

Snížením administrativní zátěže o čtvrtinu by firmy v Česku ročně ušetřily 18 miliard korun. Pomoci s tím má návrh antibyrokratického zákona Hospodářské komory ČR (HK), který 13. června na 36. celostátním sněmu tohoto podnikatelského svazu představil jeho prezident Zdeněk Zajíček. Stát by podle něj měl ze zákona povinnost od příštího roku systematicky přezkoumávat a případně odstraňovat administrativní úkony, které podnikatele zbytečně zatěžují. Doplnil, že právě přílišná byrokracie patří k největším brzdám rozvoje podnikání v Česku.

 

Živnostníci a malé firmy by snížením byrokracie o čtvrtinu podle Zajíčka ročně ušetřily shodně pět miliard korun, tzv. mikropodniky čtyři miliardy Kč, střední tři miliardy korun a velké jednu miliardu Kč. Tyto peníze by mohly jít například do transformace energetiky, digitalizace, automatizace či robotizace, uvedl prezident HK. Pokles administrativních povinností by se také promítl do růstu hrubého domácího produktu, a to podle Zajíčka o 25 miliard korun ročně.

„My jsme vděčni jako podnikatelé, že přicházejí antibyrokratické balíčky. Ale myslíme si, že máme nastavit trvalý systém, který bude čelit tomu nárůstu právních předpisů, regulací a byrokracie,“ uvedl Zdeněk Zajíček. Poukázal například na to, že v Česku funguje systém na hodnocení dopadu regulací RIA.

„Je jenom otázka, jestli vyhodnocujeme po určitém období, jestli se naplnily ty záměry, které s přijetím regulace přicházejí, a neděláme to. Je potřeba najít nový mechanismus, jak to vyhodnocovat,“ doplnil prezident HK. Upozornil na to, že většina regulací pochází z Evropské unie, a to až 80 procent. S projektem na snížení byrokracie by proto měla přijít i EU, řekl.

Vláda bude podle premiéra Petra Fialy s HK o návrhu antibyrokratického zákona v nadcházejících týdnech jednat, řekl na sněmu HK. Naopak předseda Senátu Miloš Vystrčil vyjádřil pochybnosti o tom, jestli nadměrnou regulaci a byrokracii může vyřešit nový zákon. Podle něj je třeba se spíš snažit posílit důvěru ve společnosti.

Na to poukázal také ministr financí Zbyněk Stanjura. „Jako první musí stát důvěřovat svým občanům a svým podnikatelům. Proto máme tolik regulací, protože stát nevěří a pořád něco kontroluje,“ řekl. Některé chyby podle něj jdou na vrub státu. Uvedl, že je potřeba se vrátit ke změnám v systému dohod o provedení práce. „Ten systém, jak je dneska nastavený, není dobře a nepomáhá ani státu a ani vám,“ dodal.

Podle Hospodářských novin (HN) Hospodářská komora vypracovala návrh ústavního zákona. Pro přijetí ústavních zákonů se musí vyslovit kladně nejméně třípětinová většina všech poslanců. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun je podle HN připraven o věci diskutovat.

Vláda začátkem letošního května schválila třetí balíček opatření, která mají snížit množství byrokracie. Soubor 29 opatření počítá se zrušením povinnosti předložit fyzickou fotografii pro vydání průkazu osoby se zdravotním postižením či rozšířením digitalizace u pracovněprávních vztahů. Předchozí dva takzvané antibyrokratické balíčky schválil kabinet v srpnu 2022 a loni v červnu.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP